Vertingas prieskonis – petražolė

Petražolės, kilusios iš Viduržiemio jūros regiono, puikiai pritapo ir paplito mūsų kraštuose. Šie prieskoniai gerina apetitą, lengvina sunkaus maisto virškinimą. Petražolės sultys mažina vabzdžių įgėlimo skausmą, taip pat naudojamos plaukų stiprinimui, odos uždegimų mažinimui. Persikaitinus saulėje, oda vilgoma šaknų nuoviru.

Lapinės ir šakninės petražolės – puikus prieskonis, tinkantis daugeliui karštųjų ir šaltųjų patiekalų. Sultiniams šakninės petražolės suteikia turtingą ir ypatingą skonį. Prieskonius galima šaldyti, džiovinti ar naudoti tik ką parsineštus iš daržo.

Darže vertėtų auginti bent kelias šaknines petražoles. Joms ypatingo dėmesio nereikia, žiemą vertėtų šiek tiek pridengti, kad atšalus orams galėtumėte kuo ilgiau mėgautis žaluma. Anksti pavasarį šie prieskoniai vieni pirmųjų pradžiugina savo kvapniaisiais lapeliais. Tiesa, vėliau petražolių žalioji dalis tinkamesnė karštiems patiekalams gaminti ar džiovinimui, nes užaugę lapeliai būna kietesni nei lapinių petražolių.

Ar mėginote iš sėklų užsiauginti petražoles? Tie, kas augino, žino, kad petražolės dygsta labai lėtai. Priežastis – sėklose gausu eterinių aliejų, kurie saugo nuo drėgmės. Per vėlai pasėjus, derliaus laukti tenka ilgai. Pats tinkamiausias laikas sėti šiuos prieskonius – balandžio pabaiga. Ką daryti, jeigu laiku nepasėjote? Štai keletas paslapčių, kurios padės greitai sulaukti petražolių daigų:

  1. Petražolių niekada nesėkite tose lysvėse, kur pernai metais buvo auginti salierai, kopūstai, morkos, burokėliai, svogūnai. Tinkamiausia auginti tose vietose, kur augo pomidorai arba agurkai.
  1. Dirvą, kurioje planuojate auginti lapines petražoles pirmiausia reikia sumaišyti su kalkėmis (santykį rasite ant pakuotės).
  1. Sėklas užpilkite karštu pienu ir palikite 12-15 val. Išmirkusias sėklas suberkite ant servetėlės, kad šiek tiek apsausėtų. Sėkite maždaug 1,5 cm gylyje. Palaistykite.
  1. Lysves, kuriose pasėjote petražoles, uždenkite plėvele. Po 3-5 dienų, kai pasirodys daigeliai, plėvelę nuimkite.
  1. Norėdami sulaukti gero derliaus, petražoles sezono metu keletą kartų patręškite azoto turinčiomis trąšomis.

 

Ugnė D.

Atgal