Svogūnų pasaulis

Raudonieji svogūnai

Šie svogūnai paprastai užauga per 85 – 95 dienas. Kanados mokslininkai įrodė, kad raudonieji svogūnai, lyginant su kitomis svogūnų rūšimis, sunaikina daugiausiai vėžinių ląstelių! Sodrios, tamsiai raudonos spalvos svogūnų ropelės yra sultingo, ryškaus, salstelėjusio, mlonaus skonio ir turinčios lengvo aštrumo. Raudonieji svogūnai yra kiek švelnesni nei baltieji. Nesuklysite, jei raudonaisiais svogūnais skaninsite salotas, užkandėles ar patieksite prie griliuje keptos mėsos. Skanūs ir marinuoti. Visai netinka šių svogūnų karamelizuoti ar kitaip ilgai termiškai apdoroti. Trumpai pakepinti svogūnai turės švelnų, saldų skonį.

Geltonieji svogūnai

Svogūnai užauga per 95 – 110 dienų. Tai mažiausiai įnoringi ir universaliausi svogūnai. Jie puikiai išsilaiko per žiemą. Geltonieji svogūnai turi aštriausią, net deginantį, skonį iš visų kitų svogūnų. Tačiau jie tinkami visuose patiekaluose. Dažniausiai šie svogūnai naudojami gaminant pagrindinius patiekalus, sriubas. Šiuose svogūnuose daugiausiai cukraus, tad juos ypač tinka karamelizuoti. Termiškai apdorojant, daržovės praranda aštrumą, tačiau aromatas išlieka.

Baltieji svogūnai

Svogūnai užauga per 95 – 110 dienų. Jie nėra tinkami ilgam saugojimui. Turi labai ploną luobelę. Gausu aromatinių aliejų, kurie pjaustant svogūną priverčia ašaroti. Pasižymi vidutiniu aštrumu. Didelis kiekis vandens suteikia baltiesiems svogūnams traškumo. Idealus pasirinkimas, kai nesinori, kad ši daržovė dominuotų. Labai tinka gaminant įvairius padažus, daržovių trintinius, daugiaryžius, paštetus, saldžiarūgščius uogų ar vaisių čatnius ir picas. Baltieji svogūnai – neatsiejama meksikietiško maisto dalis.

Saldieji svogūnai

Šiuos svogūnus vizualiai lengva sumaišyti su geltonaisiais svogūnais. Tai neaštrūs, labai sultingi ir saldūs svogūnai. Jų ropelės sluoksniai gana stori, luobelė plona. Pačios ropelės dažnai didesnės  už kitus svogūnus. Sandėliavimui ši rūšis visiškai netinka. Virtuvėje mėgstama gardinti salotas, kepti griliuje, tešloje. Saldieji svogūnai, verdant svogūnų sriubą, yra nepakeičiami.

Šalotiniai sogūnai

Kitaip dar vadinami askaloniais česnakais. Dažniausiai nedidelės, saldaus skonio, turinčios lengvą česnako aromatą ropelės. Šalotai turi daugiau cukraus ir vitamino C, nei kiti svogūnai. Jie dažniausiai naudojami patiekalų papuošimui, daržovių pyragams ar pusryčių kiaušinienės gardinimui. Puikiai tinka tiek mėsos, tiek žuvies patiekalams. Dažniau naudojami ruošiant azijietiškus patiekalus.

Daržiniai porai

Porų vegetacijos periodas – 6 mėnesiai. Tai atspari šalčiams svogūnų rūšis. Jie pasižymi subtiliu pikantišku, kiek aštroku skoniu. Dažniausiai naudojama baltoji poro dalis. Žalieji lapai naudojimui tinkami tik kol jauni. Vėliau žalioji dalis ima medėti ir maistui tampa netinkama. Porai labai universalūs: juos galima naudoti verdant sriubas, gaminant pagrindinius patiekalus, daržovių košes ar padažus, taip pat dažnai skaninamos salotos.

 

Ugnė D.

Atgal