Šalavijų saldainiai kosuliui ar skaudančiai gerklei

Šalavijas yra tikras stebuklas ir natūralus vaistas daugeliui kasdienių negalavimų. Jo eteriniai aliejai turi dezinfekcinių, antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių. Net jei neturite daržo, galite šį prieskonį auginti ištisus metus. Viduržemio jūros regiono augalas lengvai auga ant saulėtos palangės, o atšilus orams, puikiai jaučiasi balkone. Auginti šalaviją verta ne tik todėl, kad tai skanus ir kvapnus prieskonis. Jį galite naudoti gamindami daugelį kosmetikos gaminių (dantų pastos milteliams, dezodorantams ar vabzdžių įgėlimo skausmui malšinti).

Šalavijai žinomi ir kaip puikūs vaistai kosuliui ar draskančiam gerklės skausmui malšinti. Vienas iš būdų, kuris beje labai patinka vaikams, – tai šių žolelių saldainiai. Jie sumažina ligos simptomus ir padeda greičiau pasveikti. Tokių saldainių galite įsigyti vaistinėse, bet galite pasigaminti ir namuose. Daug laiko tikrai nesugaišite.

Reikalingi tokie ingredientai:

*sauja šviežių šalavijų lapų arba 2 šaukštai džiovintų,

*100 g cukranendrių cukraus (apie 0,5 puodelio)

*2 šaukštai vandens

*1 šaukštas medaus

*1 šaukštas šviežiai spaustų citrinų sulčių

Saldainių gaminimas: kuo smulkiau supjaustykite šalavijų lapus. Į puodą ar keptuvę įpilkite cukrų ir vandenį, kaitinkite ant nedidelės kaitros kol užvirs. Jokiu būdu nemaišykite, šiek tiek pasukinėkite puodą, taip cukrus greičiau ištirps. Kai vanduo išgaruos, o skystas cukrus pradės po truputį ruduoti, nedelsdami nei akimirkos nuimkite puodą nuo viryklės. Šiame etape labai svarbu prižiūrėti, kad cukrus nesudegtų! Į kiek pravėsusį sirupą įmaišykite susmulkintus šalavijų lapus, medų ir citrinos sultis. Dabar reikės suktis greitai: ant kepimo popieriaus nedideliais kiekiais išpilstykite gautą mišinį (galite pasinaudoti silikonine saldainių forma) ir leiskite atvėsti. Nuimkite sustingusius saldainius nuo kepimo popieriaus ar iš formelių ir laikykite sandariai uždarytame stikliniame inde. Lengvą šalavijų lapų kartumą panaikinsite, jei gydomuosius saldainius apibersite nedideliu cukraus pudros kiekiu.

Smagios gamybos ir geros visiems sveikatos!

 

Ugnė D.

Atgal