Prieskoniai balkone (I dalis)

Švieži prieskoniai visuomet mus traukia savo nuostabiais aromatais. Kasdien neprisipirksi parduotuvės lentynose esančių gana brangių skintų žolelių. Todėl galima pasielgti kur kas paprasčiau – imti ir patiems užsiauginti. Juolab, kad daugelis prieskonių visai gerai jaučiasi tinkamai parinktuose vazonėliuose. Atšilus orams žaliuojančias palanges galima išlaisvinti ir augalus pernešti į balkonus. Turėdami šiek tiek žinių, kurie prieskoniniai augalai labiau mėgsta saulę, o kuriems daugiau reikia pavėsio, galėsite visą vasarą virtuvėje džiaugtis šviežiais aromatais.

Pietiniame balkone, kur daugiausia saulės, labiausiai tinka auginti rozmarinus, šalavijus, čiobrelius ir raudonėlius. Šiems augalams reikia daug šilumos ir tiesioginės saulės. Prieskoniai reikalauja mažai priežiūros. Laistyti taip pat dažnai nereikia. Dirvai nereiklūs, tad nesodinkite į trąšią žemę. Jiems kuo puikiausiai tiks žemės ir smėlio mišinys. Šiuos prieskonius galite statyti ar net sodinti vienus šalia kitų. Svarbiausia palikite užtektinai vietos, kad nesusidarytų konkurencija. Čiobreliai savo kvapu kaimynus apsaugos nuo amarų, o šalavijai paskatins augimą.

Jei jūsų bakonas gana erdvus, šalia minėtų prieskonių drąsiai galite įkurdinti bazilikus ir pomidorus. Tik reikėtų nepamiršti, kad pastarieji, ypač bazilikai, labai mėgsta drėgmę ir nepakenčia perdžiuvimo. Bazilikai saugo visus kaimyninius augalus nuo kenkėjų. Rozmarinai skatina bazilikų augimą ir labai gerai jaučiasi augdami šalia pomidorų. Netoliese būtinai turėtų būti čiobreliai. Dar į šių augalų kompaniją kuo puikiausiai tiks vienas kitas česnakas, kuris taip pat skatina kaimynų geresnį augimą ir apsaugo nuo nepageidaujamų amarų. Beje, minėti augalai ne tik puikiai jaučiasi augdami šalia vienas kito, jie ne blogiau dera ir lėkštėje!

Mairūnų niekuomet neauginkite šalia čiobrelių. Jų draugystės nesulauksite niekada. Augalėliai bus pasmerkti ligoms ir prastam augimui.

Augindami tokį nedidelį prieskonių darželį, galėsite dažnai mėgautis Viduržiemio jūros regiono patiekalais: pavyzdžiui, mocarela sūris su pomidorais ir kvapiaisiais bazilikais, o gal makaronais su žalsvu šalavijų sviestu.

Neturintiems pietinių saulėtų balkonų nusiminti nereikėtų. Yra nei kiek ne prastesnių prieskonių, kurie puikiai auga negaudami tiek daug saulės. Apie pavėsingesniuose balkonuose augančius prieskonius skaitykite po savaitės pasirodysiančiame straipsnyje.

Sėkmės daiginant ir komponuojant aromatingąsias žoleles!

 

Ugnė D.

Atgal