• Spalvoti blynai

    Švenčių dienomis namai pasipuošia spalvomis. Vaišių stalas irgi džiugina akį, tačiau neretai įmantrūs valgiai netraukia vaikų, o ir suaugę kartais mieliau paskanautų įprastų patiekalų, tačiau…kiek kitokių – nuotaikingesnių ir su malonaus kūrybinio proceso užtaisu. Blynai-kasdienis patiekalas, ir net atskirą, „savo“ šventę turintis. Ir nors iki Užgavėnių dar toli, pradėti žaisti-pats metas. Juk eksperimentai – beveik nuotykis,...

    Plačiau
  • Keli primiršti konservavimo receptai iš praeities

    Šiemet derliumi negaliu pasigirti. Gal todėl vietoje nevilties, kaip sudoroti didelį kiekį gėrybių, mane užplūdo sentimentai kulinarijai. Ir ne bet kokiai, o panorau atkurti, ką skanaudavau vaikystėje. Pasivarčiusi  senas knygas, prisiminiau klasika tapusį posakį -“nauja yra užmiršta sena”.  Dar pasirausiau atmintyje ir kūrybiškai ėmiausi darbo… Prie visų receptų stengiausi priderinti ir gamtos dovanotas gėrybes-šermukšnius, erškėčius, kitas uogas, rūgštynes, dilgėles,...

    Plačiau
  • Žalieji kokteiliai – nauda, ingredientų derinimas, receptai

    Žaliasis kokteilis  – greitai pagaminamas bei itin skanus vitaminų šaltinis. Net išgėrus vieną kokteilį, tapsite žvalesni, geresnės nuotaikos, optimistiškesni. Žaliuosius gėrimus pasigaminti lengva, greita, bet reiktų žinoti keletą patarimų, prieš pradedant juos trinti. Žali augalų lapai yra maistingiausia augalo dalis. Bet augalai savo lapuose turi sukaupę alkaloidų. Šios medžiagos garantuoja, kad gyvūnai neišnaikins kokios nors...

    Plačiau
  • Prieskonių derinimas

    Maistas mums teikia ne tik gyvybinę energiją, būtinas mineralines medžiagas ar vitaminus. Jis turi ir kur kas subtilesnį poveikį emocijoms, proto ir jausmų pusiausvyrai. Visa tai gauname per pagrindinius skonio pojūčius: saldumą, sūrumą, aštrumą, rūgštumą, kartumą, aitrumą ir be abejo per daug platesnę „poskonių“ gamą, kuriai apibūdinti dažnai net pritrūksta žodyno. Maisto skoniui atsiskleisti padeda...

    Plačiau
  • Nomeda Marčėnaitė rekomenduoja: gaivus, pavasariškas mėtų ir agurkų gėrimas

    Jums reikės: Litro vandens Šviežių pipirmėčių šakelės Penkių / šešių agurko griežinėlių Penkių / šešių laimo griežinėlių   Kaip ruošti: Stikliniame ąsotyje vėsiu vandeniu užpilkite pipirmėtę, laimo ir agurkų griežinėlius suverkite ant ilgesnio medinio iešmelio ir pamerkite į ąsotį. Gerkite po pusvalandžio.

    Plačiau
  • Receptas: česnakynė pagal Nomedą

    Ingredientai: Pora litrų kefyro, grietinės indelis, pora agurkų, keturios/penkios skiltelės česnako, čiobreliai, raudonėlis, bazilikas, petražolės, gražgarstės, druska, cukrus, vienas čili pipiras, bulvės. Gaminimas: Agurką sutarkuoti burokine tarka, smulkiai sukapoti prieskonines žoles, česnaką ir čili pipirą, įmaišyti į grietinę ir supilti į kefyrą. Pabarstyti druska ir šaukšteliu cukraus, viską gerai išmaišyti. Pastatyti vėsiai. Bulves išvirti ir pabarsčius krapais karštas patiekti su šalta...

    Plačiau
  • Prieskonių panaudojimas

    Daržinis dašis krešina kraują, gerina apetitą, padeda atsikosėti, atpalaiduoja spazmus. Daržiniu dašiu patariama gydyti skrandžio, žarnyno, kepenų bei tulžies pūslės ligas ir cukrinį diabetą. Džiovinti dašiai yra klasikiniai prieskoniai visiems pupelių patiekalams, juos patariama vartoti ir gaminant grybus, mėsos ir bulvių salotas, keptą ir virtą mėsą, žuvienes, marinuotus bei raugintus kopūstus, sūrius, marinuoti silkes. Lapų...

    Plačiau
  • Kaip pagardinti patiekalus šviežiais ir kvepiančiais prieskoniais?

    Gyvenate daugiabutyje? Jums pats laikas pradėti auginti savo mini daržiuką. Žaliuojantys prieskoniai ant palangės ar balkone pamalonins ne tik jūsų skrandį, papuoš aplinką, bet ir suteiks patalpoms malonų aromatą. Prieskoniai taip pat pasižymi gydomosiomis savybėmis.   Prieskoninių augalų žiedus geriausia nuskabyti – augalas bus sultingesnis ir aromatingesnis.   Vazonėliuose ant palangių ar balkonuose sėjami ilgos...

    Plačiau