• Žiemą žaliuojanti palangė

    Pasibaigus švenčių šurmuliui ir atkeliavus ramybei nejučia pradedame ilgėtis saulės šilumos, žaliuojančių pievų… O kad smagiau būtų laukti pavasario, papuoškime palanges kvapnia žaluma! Prieskoniais, kurie praturtins ir paskanins mūsų gaminamus valgius. Kaip žinia, daugeliui augalų žiemą būna per mažai saulės, tad jie sunkiai auga, išstypsta… Tačiau yra keletas prieskoninių augalėlių, kurių daigeliais galime džiaugtis visą...

    Plačiau
  • Keletas gudrybių, kad švieži vaisiai ir daržovės išliktų ilgiau

    Ne kartą ir ne vieną jau buvo kalbėta šia tema. Bet nežiūrint į tai vis atsiranda naujų ir neišmėgintų ir kartu paprastų būdų, kaip ilgiau išlaikyti šviežias daržoves. Pirmasis patarimas – neplaukite daržovių, jei tuojau pat jų netieksite ar nenaudosite gamindami. Kad daržovės išliktų sausos, dėžutės dugną išklokite popieriniu rankšluosčiu ir periodiškai jį keiskite. Ne...

    Plačiau
  • Svogūnai buityje

    Svogūnai – viena populiariausių daržovių mūsų kasdieninėje virtuvėje. Dėl savo savybių svogūnai gali būti ne tik daugelio patiekalų sudėtine dalimi. Šią daržovę galime panaudoti ir buityje! Svogūnus naudokite prikepusiems puodams, keptuvėms ar kepsninių grotelėms valyti. Perpjaukite svogūną pusiau ir ištrinkite dar neatvėsusius, nešvarius indus. Jei reikia patrinkite šiurkštesne kempine ar šepetėliu. Perplaukite su muiluota kempine...

    Plačiau
  • Prieskoninių žolelių galia

    Prieskoninės žolelės naudojamos nuo seniausių laikų. Pirmuosiuose istoriniuose įrašuose rašoma, kad žolės buvo naudojamos medicininiams tikslams, magiškoms apeigoms, maisto skonio gerinimui. Prieskoninės žolelės dažniausiai yra laukinės, nors dauguma (pvz, krapai, kmynai, mėtos, kalendros) nuo seniausių laikų auginamos kaip kultūriniai augalai. Senovės graikai ir romėnai prieskonių mišinius vertino ir naudojo labiau nei atskirus prieskonius. Žlugus antikiniam...

    Plačiau
  • Artėjant pyragų dienai

    Už lango vis šalčiau ir žvarbiau, tad norisi užsikurti židinį ar susisukti į minkštutį šiltą užklotą ir gurkšnoti kvapnią žolelių arbatą. O kaip gi arbata be ką tik iškepto garuojančio pyrago, kurio kvapas juntamas net ir atokiausiuose namų kampučiuose? Kvapas, kuris sukviečia visus namiškius (o gal ir svečius!) susiburti prie bendro stalo jaukiems pašnekesiams. Siūlome...

    Plačiau
  • Petražolės

    Šis prieskoninis augalas buvo žinomas senovės egiptiečių, graikų ir romėnų laikais. Dažniausiai tuo metu petražoles naudojo žaizdų gydymui bei šlapimo varymui. Petražolė – tai dvimetis salierinių šeimai priklausantis labai kvapnus žolinis augalas. Prieskonis gali užaugti iki 1 metro aukščio. Pirmaisiais metais augalas augina šaknis ir lapus. Antraisiais metais pražysta birželio – liepos mėnesiais, o sėklas...

    Plačiau
  • Vertingoji daržovė – Burokėlis!

    Burokėliai – nors šiek tiek primiršta, tačiau labai vertinga daržovė! Senovės Graikijoje ir Romoje burokėliai buvo laikomi sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltiniu. Raudonuosiuose burokėliuose esanti ląsteliena ir organinės rūgštys gerina virškinamojo trakto veiklą, stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą, gydo širdies ir kraujagyslių ligas, aterosklerozę, mažina kraujospūdį, stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi, gydo moteriškąsias ligas. Burokėlių organinės medžiagos didina...

    Plačiau
  • Mūsų pamėgtieji baklažanai

    Baklažanus ne tik pamėgome, bet ir ėmėme auginti. Ir ne veltui ši daržovė tapo dažnu patiekalu ant mūsų stalo. Baklažanai skanūs, išvaizdūs ir maistingi, ypač užauginti savame šiltnamyje. Daržovėse gausu makroelementų ir mirkoelementų (kalcio, magnio, sieros chloro ir kt.), vitaminų C, B1, B6, PP, maistinių skaidulų, taip pat gausu antioksidantų, kurie užkerta kelią daugumai ligų....

    Plačiau
  • Pupelės – naudinga ir skanu

    Pupelėse yra daug žmogaus organizmui vertingų baltymų. Jose taip pat gausu mineralų, vitaminų, skaidulų ir ląstelienos. Pupelės yra maistingos, sočios ir nekaloringos. Tad reguliuojant svorį jokiu būdu nereikėtų užmiršti šių vertingų ankštinių daržovių. Šiose ankštinėse daržovėse gausu geležies, todėl jas rekomenduojama valgyti sergant kepenų, inkstų ligomis, taip pat diabetu. Gausu ir sieros, kuri padeda įveikti...

    Plačiau
  • Daržovių šaldymas

    Vienas geriausių būdų išlaikyti daržoves žiemai – šaldymas. Užšaldytose daržovėse gerai išsilaiko maistinės medžiagos ir vitaminai. Išimtis – vitaminas C, pastarojo prarandama nemaža dalis. Nežiūrint į tai, savos daržovės yra nepalyginamai sveikesnės už šviežias, bet pirktas parduotuvėse, negana to, jos visuomet „po ranka“! Daugelį daržovių galima šaldyti žalias, tačiau kai kurias būtina trumpai apvirti arba...

    Plačiau