• Kvapnūs ir gydantys aliejai

    Natūralūs augaliniai aliejai turi daug teigiamų savybių, todėl naudojami odos ar plaukų priežiūrai, kremų gamybai, masažams, vabzdžių atbaidymui, susirgimų palengvinimui ir pan. Įvairūs augaliniai aliejai (saulėgrąžų, alyvuogių, migdolų, kokosų ir t. t.) gali būti gerokai veiksmingesni, jei jie turės dar ir vaistažolių savybių. Tokius aliejus galima nesunkiai pasigaminti namuose. Aliejaus ekstraktas dar vadinamas aliejaus maceratu....

    Plačiau
  • Pipirmėtės

    Pipirmėtė yra viena labiausiai žinomų vaistažolių. Ji pirmą kartą buvo aptikta maždaug 1700 m. Anglijoje ir gražiai apibūdinama kaip kryžkelė tarp mėtos ir melodijos. Turtinga mentoliu pipirmėtė teigiamai veikia virškinimą, gali palengvinti pilvo skausmus ir padeda nuo peršalimo, viduriavimo, galvos skausmų bei daugelio kitų problemų. Visos mėtų rūšys naudojamos panašiai, tačiau dėl gerokai didesnio mentolio...

    Plačiau
  • Aromatingi ir išvaizdūs šalavijai

    Šalavijai vadinami stebuklingais augalais. Prieskoniai dažnai įeina į gydomųjų žolių mišinius. Augalai savaime auga Viduržemio jūros regione, Prancūzijos ir Kroatijos pietuose, Italijoje. Šalavijai pelnytai pamėgti kaip vaistiniai, prieskoniniai ir dekoratyvūs augalai, todėl auginami visoje Europoje. Šiuose aromatinguose augaluose yra virš 60 naudingųjų medžiagų. 100-e g šviežių lapų yra apie 260 mg kalcio, 170 mg kalio,...

    Plačiau
  • Prieskonių kaimynystė

    Tikriausiai nėra daržo, kuriame neaugtų vienmečiai, dvimečiai ar daugiamečiai prieskoniai. Ruduo – tai metas, kai pertvarkome savo daugiamečių prieskonių lysves, perkame, dovanojame ir gauname dovanų naujų kvapiųjų žolelių. Pastarieji, kaip ir dauguma augalų, šalia vienų klęsti, šalia kitų auga ne taip gerai. Augimvietė taip pat labai svarbi. Vieni prieskoniai mėgsta atviras saulėtas vietas (dašiai, mairūnai)....

    Plačiau
  • Krapų auginimas ir paruošimas laikymui

    Krapai kaip prieskonis auginami jau nuo seniausių laikų. Dėl savo švelnaus skonio ir gražių karpytų lapelių mėgiamas visose virtuvėse. Tai universalus prieskonis, kurį galima vartoti žalią, skaninti antrus patiekalus, šaldyti ir džiovinti. Norėdami užtektinai užsiauginti šių prieskonių, laikykitės kelių pagrindinių principų: Krapus auginkite atskiroje lysvėje Žemės rūgštingumas turėtų būti neutralus. Geriausia, jei žemė perpuvusiu mėšlu...

    Plačiau
  • Garstyčių galia

    Garstyčias galima vadinti universaliu augalu. Jaunais lapeliais tinka skaninti salotas, sėklos naudojamos kaip prieskoniai, gydymo tikslams. Garstyčių kvapo ir deginančio jų skonio nemėgsta dauguma daržo kenkėjų. Daržuose ir soduose randame ne tik sraigių, bet ir šliužų… Šiems gyviams ypač patinka sultingi jauni daigeliai, vaisiai ir uogos. Jie greitai sunaikina mūsų puoselėjamus augalus. Norėdami apsaugoti žaliuojantį...

    Plačiau
  • Kvapnūs naminiai valikliai

    Daugelis mėgstamų virtuvinių žolelių turi antimikrobinių savybių ir yra malonaus kvapo. Prieskoninėmis žolelėmis dažniausiai gardiname patiekalus, gaminame arbatas. Tačiau iš šių žalumynų galima pasigaminti netoksiškų kvapnių valymo purškiklių, kuriais galėsite švarinti ir kvėpinti namus! Čiobreliai turi stiprių antibakterinių, antiseptinių ir priešgrybelinių savybių. Jie veikia net tam tikrus antibiotikams atsparius bakterijų štamus. Šią žolelę tinka naudoti...

    Plačiau
  • Pirtis ir arbatos

    Patyrę pirtininkai pataria einant į pirtį kartu neštis ne alų ar sultis ir net ne vandenį, o arbatą! Arbata jau seniai vertinama kaip geriausias pirties gėrimas. Pirčiai tinka arbatos, kurios skatina prakaitavimą, o kartu ir valo šlakus. Arbata geriama šviežiai užplikyta. Žiedų arbatą galima gerti iškart užpylus, tik reikia būti atsargiems ir nenusideginti. Karštu vandeniu...

    Plačiau
  • Svogūnų lukštai mūsų sveikatai ir grožiui!

    Gamindami daugelį patiekalų neapsieiname be vienos labai gerai visiems žinomos prieskoninės daržovės – svogūno! Dažniausiai svogūną nulupame, o jo lūkštus išmetame… Tiesa, dalis lukštais praturtina gaminamą kompostą. O ar žinote, kam dar gali būti naudingi svogūnų lukštai? Jau nuo seno vertinami lukštų nuovirai ir antpilai. Jie vartojami profilaktiškai ligų sezono metu, veiksmingai veikia susirgus peršalimo...

    Plačiau
  • Šviežių daržovių laikymo gudrybės

    Tikriausiai nerasime namų, kuriuose nebūtų vienokių ar kitokių šviežių daržovių. Norėdami jas ilgiau išlaikyti šviežias, turime žinoti keletą svarbių gudrybių, apie kurias ir norime šiandien plačiau pakalbėti. Viena bene svarbiausia taisyklė: nelaikykite daržovių ir vaisių šalia. Nebent norite, kad daržovės kuo greičia prinokų. Tačiau turite būti budrūs, kad jūsų daržovės nepernoktų. Taip pat labai svarbu,...

    Plačiau