• Šalavijų galia

    Šalavijuose yra daug vitaminų, ypač vitaminų C, B3 bei mineralų. 100 g šviežių šalavijų lapų yra apie 260 mg kalcio, 170 mg kalio, 70 mg magnio ir 5 mg geležies. Ypatingas šio augalo bruožas – jame gausu eterinių aliejų sudedamųjų dalių, vadinamųjų terpenų. Jie turi antibakterinių, antivirusinių ir priešvėžinių savybių, taip pat suteikia šalavijams būdingą...

    Plačiau
  • Svogūnų pasaulis

    Raudonieji svogūnai Šie svogūnai paprastai užauga per 85 – 95 dienas. Kanados mokslininkai įrodė, kad raudonieji svogūnai, lyginant su kitomis svogūnų rūšimis, sunaikina daugiausiai vėžinių ląstelių! Sodrios, tamsiai raudonos spalvos svogūnų ropelės yra sultingo, ryškaus, salstelėjusio, mlonaus skonio ir turinčios lengvo aštrumo. Raudonieji svogūnai yra kiek švelnesni nei baltieji. Nesuklysite, jei raudonaisiais svogūnais skaninsite salotas,...

    Plačiau
  • Naminis šalavijų, čiobrelių ir medaus sirupas

    250 g medaus 15 šviežių šalavijų lapelių 4 šakelės žviečių čiobrelių 2 gvazdikėliai 10 v. š. citrinos sulčių Žoleles ir gvazdikėlius sudėkite į didesnį stiklainį. Viską užpilkite truputį pašildytu medumi, sumaišytu su citrinos sultimis. Stiklinį indą sandariai uždarykite ir palikite tamsioje šiltoje vietoje. Kas keletą dienų indą su būsimuoju sirupu pakratykite, kad viskas tolygiai susimaišytų....

    Plačiau
  • Kvapnūs ir gydantys aliejai

    Natūralūs augaliniai aliejai turi daug teigiamų savybių, todėl naudojami odos ar plaukų priežiūrai, kremų gamybai, masažams, vabzdžių atbaidymui, susirgimų palengvinimui ir pan. Įvairūs augaliniai aliejai (saulėgrąžų, alyvuogių, migdolų, kokosų ir t. t.) gali būti gerokai veiksmingesni, jei jie turės dar ir vaistažolių savybių. Tokius aliejus galima nesunkiai pasigaminti namuose. Aliejaus ekstraktas dar vadinamas aliejaus maceratu....

    Plačiau
  • Pipirmėtės

    Pipirmėtė yra viena labiausiai žinomų vaistažolių. Ji pirmą kartą buvo aptikta maždaug 1700 m. Anglijoje ir gražiai apibūdinama kaip kryžkelė tarp mėtos ir melodijos. Turtinga mentoliu pipirmėtė teigiamai veikia virškinimą, gali palengvinti pilvo skausmus ir padeda nuo peršalimo, viduriavimo, galvos skausmų bei daugelio kitų problemų. Visos mėtų rūšys naudojamos panašiai, tačiau dėl gerokai didesnio mentolio...

    Plačiau
  • Aromatingi ir išvaizdūs šalavijai

    Šalavijai vadinami stebuklingais augalais. Prieskoniai dažnai įeina į gydomųjų žolių mišinius. Augalai savaime auga Viduržemio jūros regione, Prancūzijos ir Kroatijos pietuose, Italijoje. Šalavijai pelnytai pamėgti kaip vaistiniai, prieskoniniai ir dekoratyvūs augalai, todėl auginami visoje Europoje. Šiuose aromatinguose augaluose yra virš 60 naudingųjų medžiagų. 100-e g šviežių lapų yra apie 260 mg kalcio, 170 mg kalio,...

    Plačiau
  • Prieskonių kaimynystė

    Tikriausiai nėra daržo, kuriame neaugtų vienmečiai, dvimečiai ar daugiamečiai prieskoniai. Ruduo – tai metas, kai pertvarkome savo daugiamečių prieskonių lysves, perkame, dovanojame ir gauname dovanų naujų kvapiųjų žolelių. Pastarieji, kaip ir dauguma augalų, šalia vienų klęsti, šalia kitų auga ne taip gerai. Augimvietė taip pat labai svarbi. Vieni prieskoniai mėgsta atviras saulėtas vietas (dašiai, mairūnai)....

    Plačiau
  • Krapų auginimas ir paruošimas laikymui

    Krapai kaip prieskonis auginami jau nuo seniausių laikų. Dėl savo švelnaus skonio ir gražių karpytų lapelių mėgiamas visose virtuvėse. Tai universalus prieskonis, kurį galima vartoti žalią, skaninti antrus patiekalus, šaldyti ir džiovinti. Norėdami užtektinai užsiauginti šių prieskonių, laikykitės kelių pagrindinių principų: Krapus auginkite atskiroje lysvėje Žemės rūgštingumas turėtų būti neutralus. Geriausia, jei žemė perpuvusiu mėšlu...

    Plačiau
  • Garstyčių galia

    Garstyčias galima vadinti universaliu augalu. Jaunais lapeliais tinka skaninti salotas, sėklos naudojamos kaip prieskoniai, gydymo tikslams. Garstyčių kvapo ir deginančio jų skonio nemėgsta dauguma daržo kenkėjų. Daržuose ir soduose randame ne tik sraigių, bet ir šliužų… Šiems gyviams ypač patinka sultingi jauni daigeliai, vaisiai ir uogos. Jie greitai sunaikina mūsų puoselėjamus augalus. Norėdami apsaugoti žaliuojantį...

    Plačiau
  • Kvapnūs naminiai valikliai

    Daugelis mėgstamų virtuvinių žolelių turi antimikrobinių savybių ir yra malonaus kvapo. Prieskoninėmis žolelėmis dažniausiai gardiname patiekalus, gaminame arbatas. Tačiau iš šių žalumynų galima pasigaminti netoksiškų kvapnių valymo purškiklių, kuriais galėsite švarinti ir kvėpinti namus! Čiobreliai turi stiprių antibakterinių, antiseptinių ir priešgrybelinių savybių. Jie veikia net tam tikrus antibiotikams atsparius bakterijų štamus. Šią žolelę tinka naudoti...

    Plačiau