• Vertingas prieskonis – petražolė

    Petražolės, kilusios iš Viduržiemio jūros regiono, puikiai pritapo ir paplito mūsų kraštuose. Šie prieskoniai gerina apetitą, lengvina sunkaus maisto virškinimą. Petražolės sultys mažina vabzdžių įgėlimo skausmą, taip pat naudojamos plaukų stiprinimui, odos uždegimų mažinimui. Persikaitinus saulėje, oda vilgoma šaknų nuoviru. Lapinės ir šakninės petražolės – puikus prieskonis, tinkantis daugeliui karštųjų ir šaltųjų patiekalų. Sultiniams šakninės...

    Plačiau
  • Krapų auginimas ir paruošimas laikymui

    Krapai kaip prieskonis auginami jau nuo seniausių laikų. Dėl savo švelnaus skonio ir gražių karpytų lapelių mėgiamas visose virtuvėse. Tai universalus prieskonis, kurį galima vartoti žalią, skaninti antrus patiekalus, šaldyti ir džiovinti. Norėdami užtektinai užsiauginti šių prieskonių, laikykitės kelių pagrindinių principų: Krapus auginkite atskiroje lysvėje Žemės rūgštingumas turėtų būti neutralus. Geriausia, jei žemė perpuvusiu mėšlu...

    Plačiau
  • Mėtos

    Mėtos – vienos mylimiausių aromatingųjų augalų dažnoje sodyboje. Šiai dienai yra išvesta begalė mėtų rūšių, skiriasi jų aromatas, vienos aukštos, kitos žemos. Taip pat skiriasi ir spalvų gama, lapų dydis, forma. Tačiau jas visas sieja lėtesnis ar spartesnis „keliavimas“. Todėl reikia labai gerai apgalvoti, kur sodinti ir auginti šiuos augalus, kad pastarieji neužgožtų šalia augančių...

    Plačiau
  • Ar viską žinome apie sėklas?

    Sėklos, tinkančios sėjai, turi būti pilnai subrendusios, neužkrėstos ligomis ir kenkėjais, nepažeistos, veislei būdingo dydžio. Svarbiausia savybė – geras sėklų daigumas. Daigumą įtakoja sėklų subrendimas, amžius ir laikymo sąlygos. Tam, kad sėklos patektų į pirkėjų rankas, jos turi atitikti tai rūšiai būdingas daigumo (ne mažesnis nei 75-80 %) ir švarumo normas. Šviežesnių sėklų galiojimo terminas...

    Plačiau
  • Natūralūs šaknų augimo stimuliatoriai

    1. 1,5 l vendenyje ištirpinkite 1 a. š. medaus. Augalo kotelį įmerkite ir palaikykite 12 valandų.   Gluosnių arba karklų vanduo. Keletą gluosnių šakelių įmerkite į vandenį ir laukite, kol pasirodys šaknys. Tuomet gluosnio šakeles išimkite ir merkite augalą, kurį norite įšaknydinti. Šių augalų žievėje yra salicilo, natūralaus gamtinisžo stimuliatoriaus. Tokiame vandenyje prieš sėją galite...

    Plačiau
  • Auginame brokolius

    Brokoliai – dietinė ir lengvai virškinama daržovė, turinti daugiau maistingųjų medžiagų nei žiediniai kopūstai. Jauni lapeliai vartojami vietoje špinatų ar lapinių kopūstų. Brokolius galima auginti įprastose ar pakeltose lysvėse, taip pat jie puikiai auga konteineriuose. Brokoliams svarbi 6–8 val. tiesioginė saulės šviesa. Jei naktimis ir dienomis svyruoja dideli  temperatūrų skirtumai, brokolių galvutės užaugs nedidelės. Kad...

    Plačiau
  • Kaip padidinti agurkų derlių?

    Viena mūsų mėgstamiausių daržovių yra agurkai. Kadangi šios daržovės nekaloringos, puikiai gaivinančios ir neapsunkinančios organizmo, norisi jų užsiauginti daugiau. Tačiau esant tokiai daržovių asortimento gausai, dažnai iš anksto suplanuojame kas ir kur augs darže. Ir vietos daug nelieka… Kaip suktis iš padėties? Štai tuomet ir norisi nusilenkti kantriems daržo mylėtojams, kurie atlieka įvairiausius bandymus ir...

    Plačiau
  • Stiprūs daigai – produktyvūs augalai

    Sėti mažytes sėklytes ir patiems užsiauginti gležnučius daigelius yra linksma sodininkystės dalis. Tam, kad viskas sektųsi sklandžiai, reikia laikytis kelių taisyklių. Darant kai kurias klaidas, galima greitai sugadinti naujai išaugusius augalėlius. Štai keletas dalykų, kuriuos reikia daryti ir ko būtina vengti. Tinkamas dirvožemis Pakartotinai naudojant pernykštį dirvožemį ar neišvalytą daržo žemę, dažnai kyla problemų, susijusių...

    Plačiau
  • Gūžiniai kopūstai – pigi, bet vertinga daržovė

    Kopūstai padeda išgydyti vidurių užkietėjimą, skrandžio opas, odos ligas, egzemą, geltą, reumatą, artritą, podagrą, širdies ligas, akių sutrikimus, sumažinti antsvorį, sustabdyti senėjimo procesus ir sumažinti Alzheimerio ligos riziką. Kopūstai – vienas svarbiausių askorbo rūgšties šaltinių, ypač žiemos ir pavasario mėnesiais. Ankstyvosios baltagūžių kopūstų veislės turtingesnės vitamino C, kuris gana neblogai išsilaiko net ir verdamas (verdant...

    Plačiau
  • Dumlūnės – sveikatai, grožiui ir skoniui

    Dumplūnės (Physalis L.), dar vadinamos dumplainiais, yra vienmečiai bulvinių šeimos augalai. Jų vaisiai turi daug citrinos rūgšties, fosforo, geležies, vitaminų B ir C, rauginių ir pektininių medžiagų, kurios turi želatinos sąvybių. Dumplūnės skatina audinių regeneraciją ir lėtina senėjimo procesą. Vaisiuose esančios karčiosios medžiagos suteikia vaisiams specifinį skonį. Sunokusių vaisių minkštimas sultingas, geltonas ar oranžinis, skonis...

    Plačiau