• Kvapnūs ir gydantys aliejai

    Natūralūs augaliniai aliejai turi daug teigiamų savybių, todėl naudojami odos ar plaukų priežiūrai, kremų gamybai, masažams, vabzdžių atbaidymui, susirgimų palengvinimui ir pan. Įvairūs augaliniai aliejai (saulėgrąžų, alyvuogių, migdolų, kokosų ir t. t.) gali būti gerokai veiksmingesni, jei jie turės dar ir vaistažolių savybių. Tokius aliejus galima nesunkiai pasigaminti namuose. Aliejaus ekstraktas dar vadinamas aliejaus maceratu....

    Plačiau
  • Pipirmėtės

    Pipirmėtė yra viena labiausiai žinomų vaistažolių. Ji pirmą kartą buvo aptikta maždaug 1700 m. Anglijoje ir gražiai apibūdinama kaip kryžkelė tarp mėtos ir melodijos. Turtinga mentoliu pipirmėtė teigiamai veikia virškinimą, gali palengvinti pilvo skausmus ir padeda nuo peršalimo, viduriavimo, galvos skausmų bei daugelio kitų problemų. Visos mėtų rūšys naudojamos panašiai, tačiau dėl gerokai didesnio mentolio...

    Plačiau
  • Prieskonių kaimynystė

    Tikriausiai nėra daržo, kuriame neaugtų vienmečiai, dvimečiai ar daugiamečiai prieskoniai. Ruduo – tai metas, kai pertvarkome savo daugiamečių prieskonių lysves, perkame, dovanojame ir gauname dovanų naujų kvapiųjų žolelių. Pastarieji, kaip ir dauguma augalų, šalia vienų klęsti, šalia kitų auga ne taip gerai. Augimvietė taip pat labai svarbi. Vieni prieskoniai mėgsta atviras saulėtas vietas (dašiai, mairūnai)....

    Plačiau
  • Svogūnų sodinimas rudenį

    Prieš žiemą pasodinę svogūnus, laiškų sulauksite ankstyvą pavasarį, o ropeles galėsite rauti jau liepos antroje pusėje. Visuomet sodinkite kelių rūšių svogūnėlius, taip galėsite atsirinkti jums labiausiai patinkančius ir geriausiai jūsų darže augančius svogūnus. Lysves ruoškite tose vietose, kur augo pomidorai, pupos, agurkai ar bulvės. Įmirkusioje ar labai drėgnoje dirvoje svogūnėliai dažniausiai pasmerkti supūti. Geriausia kai...

    Plačiau
  • Pakeltų lysvių įrengimas

    Pakeltos lysvės turi nemažai pranašumų, tad vis dažniau jas matome naujai kuriamuose ar pertvarkytuose daržuose. Vienas didžiausių šių lysvių pranašumų – nereikia lenktis. Taip pat šiose lysvėse anksčiau sulaukiama derliaus. Šio tipo lysvės ypatingai tinka ankstyvoms daržovėms. Ankstyvą pavasarį apjuosus šilta medžiaga ar polietileno plėvele, žemė įšils dar greičiau. Pakeltos lysvės gali būti skirtingo aukščio,...

    Plačiau
  • Vasarinė sėja

    Ilgai laukta vasara jau greitai įpusės. Daržuose pradedame rinkti pirmąjį derlių. Nežiūrint į visą tai, dar tinkamas laikas sėti kai kurias daržoves. Tai greit augančios ir bręstančios daržovės. Drąsiai dar galima sėti žirnius ir pupeles. Prieš sėjant sėklas išbrinkinkite, galite leisti sudygti ir tik tuomet sėti į nuolatinę vietą. Kadangi vasaros saulė gerokai karštesnė už...

    Plačiau
  • Kokie daržo augalai gali augti pavėsyje?

    Daržą visuomet stengiamės įkurdinti atviroje saulėtoje vietoje. Tačiau augantys medžiai ilgainiui sudaro pavėsingas vietas. Tikrai nebūtina kardinaliai mažinti sodo. Pavėsingų vietų neapleiskite. Tokias vietas išnaudokite – užsiauginkite pavėsyje galinčius augti daržo augalus. Peržvelkime daržoves ir žalumynus, kurie nebijo pavėsingų vietų. Ridikėliai puikiai pakenčia pavėsį ir greitai auga. Šios daržovės gerai auga net pasodintos lysvelėje tarp...

    Plačiau
  • Vertingas prieskonis – petražolė

    Petražolės, kilusios iš Viduržiemio jūros regiono, puikiai pritapo ir paplito mūsų kraštuose. Šie prieskoniai gerina apetitą, lengvina sunkaus maisto virškinimą. Petražolės sultys mažina vabzdžių įgėlimo skausmą, taip pat naudojamos plaukų stiprinimui, odos uždegimų mažinimui. Persikaitinus saulėje, oda vilgoma šaknų nuoviru. Lapinės ir šakninės petražolės – puikus prieskonis, tinkantis daugeliui karštųjų ir šaltųjų patiekalų. Sultiniams šakninės...

    Plačiau
  • Krapų auginimas ir paruošimas laikymui

    Krapai kaip prieskonis auginami jau nuo seniausių laikų. Dėl savo švelnaus skonio ir gražių karpytų lapelių mėgiamas visose virtuvėse. Tai universalus prieskonis, kurį galima vartoti žalią, skaninti antrus patiekalus, šaldyti ir džiovinti. Norėdami užtektinai užsiauginti šių prieskonių, laikykitės kelių pagrindinių principų: Krapus auginkite atskiroje lysvėje Žemės rūgštingumas turėtų būti neutralus. Geriausia, jei žemė perpuvusiu mėšlu...

    Plačiau
  • Mėtos

    Mėtos – vienos mylimiausių aromatingųjų augalų dažnoje sodyboje. Šiai dienai yra išvesta begalė mėtų rūšių, skiriasi jų aromatas, vienos aukštos, kitos žemos. Taip pat skiriasi ir spalvų gama, lapų dydis, forma. Tačiau jas visas sieja lėtesnis ar spartesnis „keliavimas“. Todėl reikia labai gerai apgalvoti, kur sodinti ir auginti šiuos augalus, kad pastarieji neužgožtų šalia augančių...

    Plačiau