• Lysvė – kalvelė

    Jei vietos sode turite nedaug arba nenorite be reikalo lenkti nugaros daržui ravėti ar derliui nuimti, rekomenduojame pasidaryti lysvę – kalvelę. Pavasarį šiose lysvėse dirvožemis greitai įšyla ir jose galima sėti anksčiausiai. Lysvės – kalvelės viršuje ypač bujoja šilumą mėgstantys augalai: pomidorai ir agurkai, prieskoniai. Apačioje puikiai jaučiasi salotos, žiediniai kopūstai, salierai. Vielos tinklas apsaugos...

    Plačiau
  • Kaip teisingai laistyti augalus

    Šis piešinys ne karikatūra, o viena iš rimčiausių laistymo taisyklių – augalus lieti geriausia vakare prieš lietų. Kodėl? Todėl, kad taip sufleruoja pati gamtos tvarka, o žmogus gali tik padėti. 1. Kuo didesnis vandens ir oro temperatūrų skirtumas, tuo labiau augalui nepatinka. Tiesa, yra manančių, kad šaltas vanduo augalus grūdina taip pat, kaip ir žmones....

    Plačiau
  • Vabzdžiai – vyti juos iš sodo ar statyti namelius?

    Prasidedant vasarai atsibunda – atkunta ir vabzdžiai. Apipuola jie mūsų puoselėjamus augalus, ir senu įpratimu dažnas bėga ieškoti purkštuvo su nuodingais chemikalais (incekticidais), net nesvarstydamas, kiek gi „gerųjų“ žus drauge su tais, kuriuos mes vadiname „blogaisiais“. Tuo tarpu mados irgi gali būti blogosios ir gerosios. Šiuo metu, laimei, madingi vabzdžių nameliai kaip puošmena ir sodo...

    Plačiau
  • Meksikietiška lysvė

    Meksikietiškos lysvės principas yra pagrįstas augalų suderinamumu ir savitarpio pagalba. Auginama dvi – trys rūšys pagrindinių augalų ir viena – dvi pagalbinės. Pagrindiniai augalai – trijų skirtingų aukščių ir augimo būdo. Pvz. kukurūzai, agurkai plius česnakai; kukurūzai, pomidorai plius bazilikai; saulėgrąžos, šparaginės pupelės, brokoliai plius vaistinės ramunėlės ir serenčiai. Pavyzdžiai gali būti daug įvairesni ir...

    Plačiau
  • Fėjų sodeliai

    Tapo madinga kurti “Fėjų sodelius“ – panašias į modeliukus miniatiūras iš gyvų augalų, akmenukų ir  pagalbinių aksesuarų. Fėjų sodeliai gali būti įvairaus dydžio – nuo telpančio delne, iki tiesiog kraštovaizdžio modelio ant specialaus stalo ar net lysvėje. Rezultatas priklausys nuo Jūsų  prioritetų pasirinkimo – ar naudosite jau turimus augalus ir sodelio proporcijos turės atitikti augalų...

    Plačiau
  • Prieskonių sodelis

    Pirmasis sodelis pasaulyje greičiausiai buvo skirtas prieskoniams. Archeologai aptinka įrodymus, kad pvz. petražolę specialiai auginta jau prieš 4000 metų. Taipogi aguonas, kmynus ir daugybę kitų mums įprastais tapusių augalų.  Prieskonių istorija ilga, paini ir netgi kruvina-visasi laikasi tai buvo vertinga prekė. Europiečiai kurdami prieskonių sodelius dažniausiai orientuojasi  į vienuolynų sodus.  Įprastai  tai  nedideli, apjuosti gyvatvore...

    Plačiau
  • Kvadratinio metro sodininkystės sistema arba „square metre gardening“

    Ši sistema yra nepaprastai garsi visame pasaulyje ir pripažinimą pelniusi ne veltui. Tobulinta dešimtmečius ir aprašyta knygose (kurių yra išleista milijoniniai tiražai), internete nuolat vyksta dalinimasis patirtimi, bei naujų pasiteisinančių kombinacijų paieškos. Tiesiog nuostabu, kiek maisto metų bėgyje galima užsiauginti tokiame nedideliame 1 m2 plotelyje. Laikui bėgant galima nustatyti, kiek tokių kvadratinių metrų užtenka asmeniškai...

    Plačiau
  • Prieskonių panaudojimas

    Daržinis dašis krešina kraują, gerina apetitą, padeda atsikosėti, atpalaiduoja spazmus. Daržiniu dašiu patariama gydyti skrandžio, žarnyno, kepenų bei tulžies pūslės ligas ir cukrinį diabetą. Džiovinti dašiai yra klasikiniai prieskoniai visiems pupelių patiekalams, juos patariama vartoti ir gaminant grybus, mėsos ir bulvių salotas, keptą ir virtą mėsą, žuvienes, marinuotus bei raugintus kopūstus, sūrius, marinuoti silkes. Lapų...

    Plačiau
  • Kaip pagardinti patiekalus šviežiais ir kvepiančiais prieskoniais?

    Gyvenate daugiabutyje? Jums pats laikas pradėti auginti savo mini daržiuką. Žaliuojantys prieskoniai ant palangės ar balkone pamalonins ne tik jūsų skrandį, papuoš aplinką, bet ir suteiks patalpoms malonų aromatą. Prieskoniai taip pat pasižymi gydomosiomis savybėmis.   Prieskoninių augalų žiedus geriausia nuskabyti – augalas bus sultingesnis ir aromatingesnis.   Vazonėliuose ant palangių ar balkonuose sėjami ilgos...

    Plačiau
  • Šiek tiek laukinis vaistažolių darželis

    Patyrę pirtininkai pataria einant į pirtį kartu neštis ne alų ar sultis ir net ne vandenį, o arbatą! Arbata jau seniai vertinama kaip geriausias pirties gėrimas. Pirčiai tinka arbatos, kurios skatina prakaitavimą, o kartu ir valo šlakus.

    Plačiau