• Šalavijų galia

    Šalavijuose yra daug vitaminų, ypač vitaminų C, B3 bei mineralų. 100 g šviežių šalavijų lapų yra apie 260 mg kalcio, 170 mg kalio, 70 mg magnio ir 5 mg geležies. Ypatingas šio augalo bruožas – jame gausu eterinių aliejų sudedamųjų dalių, vadinamųjų terpenų. Jie turi antibakterinių, antivirusinių ir priešvėžinių savybių, taip pat suteikia šalavijams būdingą...

    Plačiau
  • Moliūgų dubenėliai, vazonai ar net vazos

    Moliūgai – mėgiama, sultinga, dietinė, ryškiaspalvė daržovė, kuriai įvairiausių epitetų dar galima būtų labai daug prirašyti. Šį kartą liaupses skirsime ir visą dėmesį sutelksime į moliūgų žievę! Ji tinkama ne tik kompostui. Tie, kurie sandėliuojate moliūgus, gerai žinote, kad kuo ilgiau išlaikomi moliūgai, tuo kietesnė jų žievė. Šia savybe pasinaudojo nagingi ir išradingi daržininkai, kurie...

    Plačiau
  • Svogūnų pasaulis

    Raudonieji svogūnai Šie svogūnai paprastai užauga per 85 – 95 dienas. Kanados mokslininkai įrodė, kad raudonieji svogūnai, lyginant su kitomis svogūnų rūšimis, sunaikina daugiausiai vėžinių ląstelių! Sodrios, tamsiai raudonos spalvos svogūnų ropelės yra sultingo, ryškaus, salstelėjusio, mlonaus skonio ir turinčios lengvo aštrumo. Raudonieji svogūnai yra kiek švelnesni nei baltieji. Nesuklysite, jei raudonaisiais svogūnais skaninsite salotas,...

    Plačiau
  • Dašiai – dekoratyvūs ir vertingi prieskoniai

    Dašiai (Satureja) priklauso notrelinių šeimai (Lamiaceae). Europoje dažniausiai auginami Daržiniai dašiai (Satureja hortensis) ir Kalniniai dašiai (Satureja montana). Vienmečiai dašiai turi stipresnį aromatą nei daugiamečiai. Pastarieji kilę iš Viduržemio jūros ir Balkanų, kur auga ant sausų ir uolėtų šlaitų ir randami 1500 metrų aukštyje. Daugiamečiai dašiai yra visžaliai iki 40 cm aukščio ir apie 60...

    Plačiau
  • Pagrindinės vazone auginamų bazilikų paslaptys

    Bazilikai ne tik pakeri savo nuostabiu aromatu, papuošia paruoštus patiekalus, bet ir turi daug gydomųjų savybių. Šios aromatinės žolelės mažina pilvo pūtimą, padeda išvengti virškinimo problemų. Arbatos gaminamos gerklės skausmui malšinti. Atvėsinta džiovintų bazilikų arbata perplauti plaukai žvilgės ir nesielektrins. Norėdami, kad bazilikai būtų vešlūs, laikykitės šių taisyklių. Nusipirkus vazonėlį su jaunais bazilikais, reikėtų juos...

    Plačiau
  • Naminis šalavijų, čiobrelių ir medaus sirupas

    250 g medaus 15 šviežių šalavijų lapelių 4 šakelės žviečių čiobrelių 2 gvazdikėliai 10 v. š. citrinos sulčių Žoleles ir gvazdikėlius sudėkite į didesnį stiklainį. Viską užpilkite truputį pašildytu medumi, sumaišytu su citrinos sultimis. Stiklinį indą sandariai uždarykite ir palikite tamsioje šiltoje vietoje. Kas keletą dienų indą su būsimuoju sirupu pakratykite, kad viskas tolygiai susimaišytų....

    Plačiau
  • Kvapnūs ir gydantys aliejai

    Natūralūs augaliniai aliejai turi daug teigiamų savybių, todėl naudojami odos ar plaukų priežiūrai, kremų gamybai, masažams, vabzdžių atbaidymui, susirgimų palengvinimui ir pan. Įvairūs augaliniai aliejai (saulėgrąžų, alyvuogių, migdolų, kokosų ir t. t.) gali būti gerokai veiksmingesni, jei jie turės dar ir vaistažolių savybių. Tokius aliejus galima nesunkiai pasigaminti namuose. Aliejaus ekstraktas dar vadinamas aliejaus maceratu....

    Plačiau
  • Aromatingi ir išvaizdūs šalavijai

    Šalavijai vadinami stebuklingais augalais. Prieskoniai dažnai įeina į gydomųjų žolių mišinius. Augalai savaime auga Viduržemio jūros regione, Prancūzijos ir Kroatijos pietuose, Italijoje. Šalavijai pelnytai pamėgti kaip vaistiniai, prieskoniniai ir dekoratyvūs augalai, todėl auginami visoje Europoje. Šiuose aromatinguose augaluose yra virš 60 naudingųjų medžiagų. 100-e g šviežių lapų yra apie 260 mg kalcio, 170 mg kalio,...

    Plačiau
  • Prieskonių kaimynystė

    Tikriausiai nėra daržo, kuriame neaugtų vienmečiai, dvimečiai ar daugiamečiai prieskoniai. Ruduo – tai metas, kai pertvarkome savo daugiamečių prieskonių lysves, perkame, dovanojame ir gauname dovanų naujų kvapiųjų žolelių. Pastarieji, kaip ir dauguma augalų, šalia vienų klęsti, šalia kitų auga ne taip gerai. Augimvietė taip pat labai svarbi. Vieni prieskoniai mėgsta atviras saulėtas vietas (dašiai, mairūnai)....

    Plačiau
  • Pakeltų lysvių įrengimas

    Pakeltos lysvės turi nemažai pranašumų, tad vis dažniau jas matome naujai kuriamuose ar pertvarkytuose daržuose. Vienas didžiausių šių lysvių pranašumų – nereikia lenktis. Taip pat šiose lysvėse anksčiau sulaukiama derliaus. Šio tipo lysvės ypatingai tinka ankstyvoms daržovėms. Ankstyvą pavasarį apjuosus šilta medžiaga ar polietileno plėvele, žemė įšils dar greičiau. Pakeltos lysvės gali būti skirtingo aukščio,...

    Plačiau