Pagrindinės vazone auginamų bazilikų paslaptys

Bazilikai ne tik pakeri savo nuostabiu aromatu, papuošia paruoštus patiekalus, bet ir turi daug gydomųjų savybių. Šios aromatinės žolelės mažina pilvo pūtimą, padeda išvengti virškinimo problemų. Arbatos gaminamos gerklės skausmui malšinti. Atvėsinta džiovintų bazilikų arbata perplauti plaukai žvilgės ir nesielektrins.

Norėdami, kad bazilikai būtų vešlūs, laikykitės šių taisyklių.

Nusipirkus vazonėlį su jaunais bazilikais, reikėtų juos persodinti išskirstant augalus po vieną daigelį ir pasodinant juos kiek atokiau vienas nuo kito. Taip augalams suteiksite maisto medžiagų, jie nesilps ir nekonkuruos. Silpnesnių augalų sodinti nebereikėtų. Dirvožemis šiems prieskoniams turi būti lengvas, pralaidus ir turtingas maisto medžiagomis. Moliniai vazonai tinkamesni už plastikinius dėl greitos vandens absorbcijos ir jo atidavimo į aplinką.

Labai svarbu surinkti visus bent kiek pajuodusius, sudžiuvusius ar nukritusius lapelius, dėl kurių labai dažnai atsiranda grybelinės ligos.

Bazilikai mėgsta šviesias saulėtas vietas, tad reikėtų laikyti ant pietrytinės, pietvakarinės ar, geriausiai, pietinės palangės. Temperatūra turėtų būti ne žemesnė nei + 17o C. Karštą vasarą prieskonius laikykite tokioje vietoje, kurią tiesioginiai saulės spinduliai apšviečia tik pusę dienos.

Prieskoniai labai reiklūs drėgmei. Rekomenduojama kiekvieną dieną po 20 min. vazonėlį palaikyti kambario temperatūros vandens vonelėje. Tokiu būdu augalai visuomet turės reikiamą kiekį vadens ir niekuomet neperdžius.

Neužmirškite reguliariai trumpinti viršūnių, augalus paskatinsite šakotis, sustabdysite žiedų formavimąsi, lapai bus gerokai vešlesni. Taip pat labai svarbu, kad apatiniai lapeliai nesiliestų su žeme. Todėl negailėkite ir patiekalams pirmiausia skinkite kvapnius prieskonių lapelius iš apačios.

Bazilikai greitai išeikvoja maistines medžiagas, tad naujai persodinus, vėliausiai po 2 mėnesių augalus reikia patręšti. Dirvos gerinimui tinka kompostinė žemė, mielių trąšos ir pan. Reikiamas azoto kiekis neleis bazilikams skursti.

Augalams sparčiai augant ir šakojantis reikėtų iškirpti keletą šakelių, kurios persipina, užstoja šviesą ir pradeda stelbti vienos kitas. Jaunas šakeles merkite į vandenį ir greit sulauksite šaknelių. Taip lengvai pasidauginsite ir turėsite jaunų augalų. Jei virš žemių pradės lįsti šaknys, augalus atsargiai padalinkite pusiau ir persodinkite į du vazonus.

Mėgstantys auginti bazilikus pataria kasdien ranka pajudinti augalus. Virtuvėje pasklis neapsakomas aromatas, o augalai augs tvirtesni. Augalų sujudinimas priverčia išskirti auksiną, dėl šios priežasties stiebai tvirtėja.

 

Ugnė D.

Atgal