Naujausi patarimai

  • Prieskonių sodelis

    Pirmasis sodelis pasaulyje greičiausiai buvo skirtas prieskoniams. Archeologai aptinka įrodymus, kad pvz. petražolę specialiai auginta jau prieš 4000 metų. Taipogi aguonas, kmynus ir daugybę kitų mums įprastais tapusių augalų.  Prieskonių istorija ilga, paini ir netgi kruvina-visasi laikasi tai buvo vertinga prekė. Europiečiai kurdami prieskonių sodelius dažniausiai orientuojasi  į vienuolynų sodus.  Įprastai  tai  nedideli, apjuosti gyvatvore...

    Plačiau
  • Dirvos nekasimo principas

    Daržo paruošimas sėjai, dirvos įdirbimas – sunkus ir nemažai fizinių jėgų reikalaujantis darbas. Visi stengiamės daržoves užsiauginti kuo mažiau naudojant chemijos – „ekologiškai“.  Tokiame darže gilus dirvos perkasimas kastuvu, apverčiant žemę, nereikalingas ir net kenksmingas. Dirvos perkasimas apverčiant žemę, sutrikdo mikroorganizmų veiklą derlingame dirvos sluoksnyje. Humusingame (viršutiniame) sluoksnyje gyvena skirtingi organizmai, nei apatiniame (mineraliniame).  Viršutiniame...

    Plačiau
  • Ką reikia žinoti apie sėklas

    Vasaris –  pats tinkamiausias mėnuo susiplanuoti ką ketinate šiemet sėti ar sodinti, o taip pat tinkamiausias laikas sėklų įsigyti. Spalvingos gėlių ir daržovių pakuotės traukia akį. Daugelis turime sėklų iš praėjusių metų. Todėl verta pasidomėti į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad įdėtos pastangos ir sugaištas laikas sėjai nenueitų veltui.   Informacija ant sėklų pakelio  ...

    Plačiau
  • Kad derlius būtų gausesnis

    Sodininkai žino, kad be bičių nesulauktų gero derliaus. 85 procentams pasaulio augalų reikalinga bičių pagalba, taigi ir sode sunku būtų be jų išsiversti. Kitos puikios pagalbininkas-kamanės. Jos  apdulkina augalus ir lietui lyjant.   Žydint medžiams ypač matosi (ir neabejotinai girdisi) šių vabzdžių antplūdžiai. Tačiau vėliau jos tarsi ir pasimiršta-išskrenda ieškoti maisto kitur. Bet mes galime...

    Plačiau
  • Kvadratinio metro sodininkystės sistema arba „square metre gardening“

    Ši sistema yra nepaprastai garsi visame pasaulyje ir pripažinimą pelniusi ne veltui. Tobulinta dešimtmečius ir aprašyta knygose (kurių yra išleista milijoniniai tiražai), internete nuolat vyksta dalinimasis patirtimi, bei naujų pasiteisinančių kombinacijų paieškos. Tiesiog nuostabu, kiek maisto metų bėgyje galima užsiauginti tokiame nedideliame 1 m2 plotelyje. Laikui bėgant galima nustatyti, kiek tokių kvadratinių metrų užtenka asmeniškai...

    Plačiau
  • Receptas: česnakynė pagal Nomedą

    Ingredientai: Pora litrų kefyro, grietinės indelis, pora agurkų, keturios/penkios skiltelės česnako, čiobreliai, raudonėlis, bazilikas, petražolės, gražgarstės, druska, cukrus, vienas čili pipiras, bulvės. Gaminimas: Agurką sutarkuoti burokine tarka, smulkiai sukapoti prieskonines žoles, česnaką ir čili pipirą, įmaišyti į grietinę ir supilti į kefyrą. Pabarstyti druska ir šaukšteliu cukraus, viską gerai išmaišyti. Pastatyti vėsiai. Bulves išvirti ir pabarsčius krapais karštas patiekti su šalta...

    Plačiau
  • Prieskonių panaudojimas

    Daržinis dašis krešina kraują, gerina apetitą, padeda atsikosėti, atpalaiduoja spazmus. Daržiniu dašiu patariama gydyti skrandžio, žarnyno, kepenų bei tulžies pūslės ligas ir cukrinį diabetą. Džiovinti dašiai yra klasikiniai prieskoniai visiems pupelių patiekalams, juos patariama vartoti ir gaminant grybus, mėsos ir bulvių salotas, keptą ir virtą mėsą, žuvienes, marinuotus bei raugintus kopūstus, sūrius, marinuoti silkes. Lapų...

    Plačiau
  • Kaip pagardinti patiekalus šviežiais ir kvepiančiais prieskoniais?

    Gyvenate daugiabutyje? Jums pats laikas pradėti auginti savo mini daržiuką. Žaliuojantys prieskoniai ant palangės ar balkone pamalonins ne tik jūsų skrandį, papuoš aplinką, bet ir suteiks patalpoms malonų aromatą. Prieskoniai taip pat pasižymi gydomosiomis savybėmis.   Prieskoninių augalų žiedus geriausia nuskabyti – augalas bus sultingesnis ir aromatingesnis.   Vazonėliuose ant palangių ar balkonuose sėjami ilgos...

    Plačiau
  • Kodėl kartais sėklos nesudygsta?

    Netinkamai laikomos kelerių metų senumo sėklos gali būti nedaigios.   Salotų sėkloms, kad sudygtų, reikalinga žema temperatūra. Sėjant lauke, jokių rūpesčių nekyla, bet sėjant šiltnamyje ar namuose, kai visą parą temperatūra panaši, sėklos gali dygti lėčiau.   Morkų ir sultenių sėklos dažnai blogai dygsta, kai būna per šviežios. Šiuo atveju padeda sėklų atšaldymas.   Kad...

    Plačiau
  • Šiek tiek laukinis vaistažolių darželis

    Patyrę pirtininkai pataria einant į pirtį kartu neštis ne alų ar sultis ir net ne vandenį, o arbatą! Arbata jau seniai vertinama kaip geriausias pirties gėrimas. Pirčiai tinka arbatos, kurios skatina prakaitavimą, o kartu ir valo šlakus.

    Plačiau