Naujausi patarimai

  • Meksikietiška lysvė

    Meksikietiškos lysvės principas yra pagrįstas augalų suderinamumu ir savitarpio pagalba. Auginama dvi – trys rūšys pagrindinių augalų ir viena – dvi pagalbinės. Pagrindiniai augalai – trijų skirtingų aukščių ir augimo būdo. Pvz. kukurūzai, agurkai plius česnakai; kukurūzai, pomidorai plius bazilikai; saulėgrąžos, šparaginės pupelės, brokoliai plius vaistinės ramunėlės ir serenčiai. Pavyzdžiai gali būti daug įvairesni ir...

    Plačiau
  • Fėjų sodeliai

    Tapo madinga kurti “Fėjų sodelius“ – panašias į modeliukus miniatiūras iš gyvų augalų, akmenukų ir  pagalbinių aksesuarų. Fėjų sodeliai gali būti įvairaus dydžio – nuo telpančio delne, iki tiesiog kraštovaizdžio modelio ant specialaus stalo ar net lysvėje. Rezultatas priklausys nuo Jūsų  prioritetų pasirinkimo – ar naudosite jau turimus augalus ir sodelio proporcijos turės atitikti augalų...

    Plačiau
  • Agurkų sodinimas šiltnamiuose

    Šiltnamyje dirvą reikia paruošti 1-2 savaites prieš agurkų sodinimą. Pirmaisiais metais reikia gerai patręšti žemę: į 10 m2 įterpiama 30 mėšlo kibirų. Kitais metais įterpti 10-20 kibirų į 10 m2. Šviežias mėšlas agurkams naudingas ne tik kaip trąša, bet ir kaip aeracijos priemonė, nes pūdamas išskiria anglies dvideginio dujas ( CO2), kurios dirvoje didina jos...

    Plačiau
  • Sėklų paslaptys arba gal patys užsiimkime augalų selekcija?

    Esame įpratę ant kai kurių sėklų pakuočių matyti žymėjimą „F1“. Žinojome tiek, kad šios sėklos užtikrina gerą derlių, tačiau sėklų arba neužmezga, arba užmezga tokias, kurios nebegarantuoja praėjusių metų motininio augalo savybių ateičiai. Viskas teisingai. Dabar  žymėjimą F1 (pirmos kartos hibridai) pakeitė raide H (heterozė), ir iš esmės šis žymėjimas rodo tą patį-kad sėklos yra...

    Plačiau
  • Nomeda Marčėnaitė rekomenduoja: gaivus, pavasariškas mėtų ir agurkų gėrimas

    Jums reikės: Litro vandens Šviežių pipirmėčių šakelės Penkių / šešių agurko griežinėlių Penkių / šešių laimo griežinėlių   Kaip ruošti: Stikliniame ąsotyje vėsiu vandeniu užpilkite pipirmėtę, laimo ir agurkų griežinėlius suverkite ant ilgesnio medinio iešmelio ir pamerkite į ąsotį. Gerkite po pusvalandžio.

    Plačiau
  • Vejos tipai ir priežiūra

    Vejos tipai ir priežiūra Veja – vienas iš svarbiausių sodybos ir namo kiemo kraštovaizdžio detalių. Graži veja reikalauja nemažai priežiūros. Tačiau tinkamai išsirinkus pagal savo poreikius, galime turėti nuolat žaliuojančią intensyvios spalvos, sveiką veją. Ir tikriausiai galima tik numanyti, kaip tokios tvarkingos žalumos pavydės kaimynai. Tam reikės skirti nemažai laiko, bet rezultatas džiugins ilgai. Vejų...

    Plačiau
  • Kaip paskatinti sėklų dygimą?

    Visose sėklose yra dygimą stabdančių medžiagų. Jų veikimą galima sustabdyti prieš sėjimą sėklas atšaldant. Tris paras iki sėjimo laikykite sėklas 8-10 laipsnių temperatūroje arba 2 paras šaldytuve. Su sėklomis plinta ir nemažai ligų, kurių užkratas yra sėklų paviršiuje: po luobele ar pačioje luobelėje. Beicuotos sėklos, išmirkytos cheminiuose tirpaluose, užkrato nebeturi, tačiau beicavimas nelabai tinka valgomųjų...

    Plačiau
  • Kompostas – sodininko taupyklė

    Kompostas labai taikliai vadinamas „sodininko taupykle“. Ar sode gyvename ištisus metus, ar atvykstame  tik vasaros sezonui, atliekų vienaip ar kitaip susidaro visuomet. Kompostas vien iš augalinių medžiagų yra švarus, purus ir vertingas,  tačiau sode įprasta kompostuoti viską – augalines ir biologines atliekas kartu. Kompostuoti teoriškai ir galima viską, kas suyra, bei neturi kenksmingų medžiagų, tačiau...

    Plačiau
  • Prieskonių sodelis

    Pirmasis sodelis pasaulyje greičiausiai buvo skirtas prieskoniams. Archeologai aptinka įrodymus, kad pvz. petražolę specialiai auginta jau prieš 4000 metų. Taipogi aguonas, kmynus ir daugybę kitų mums įprastais tapusių augalų.  Prieskonių istorija ilga, paini ir netgi kruvina-visasi laikasi tai buvo vertinga prekė. Europiečiai kurdami prieskonių sodelius dažniausiai orientuojasi  į vienuolynų sodus.  Įprastai  tai  nedideli, apjuosti gyvatvore...

    Plačiau
  • Dirvos nekasimo principas

    Daržo paruošimas sėjai, dirvos įdirbimas – sunkus ir nemažai fizinių jėgų reikalaujantis darbas. Visi stengiamės daržoves užsiauginti kuo mažiau naudojant chemijos – „ekologiškai“.  Tokiame darže gilus dirvos perkasimas kastuvu, apverčiant žemę, nereikalingas ir net kenksmingas. Dirvos perkasimas apverčiant žemę, sutrikdo mikroorganizmų veiklą derlingame dirvos sluoksnyje. Humusingame (viršutiniame) sluoksnyje gyvena skirtingi organizmai, nei apatiniame (mineraliniame).  Viršutiniame...

    Plačiau