Naujausi patarimai

  • Prieskonių kaimynystė

    Tikriausiai nėra daržo, kuriame neaugtų vienmečiai, dvimečiai ar daugiamečiai prieskoniai. Ruduo – tai metas, kai pertvarkome savo daugiamečių prieskonių lysves, perkame, dovanojame ir gauname dovanų naujų kvapiųjų žolelių. Pastarieji, kaip ir dauguma augalų, šalia vienų klęsti, šalia kitų auga ne taip gerai. Augimvietė taip pat labai svarbi. Vieni prieskoniai mėgsta atviras saulėtas vietas (dašiai, mairūnai)....

    Plačiau
  • Svogūnų sodinimas rudenį

    Prieš žiemą pasodinę svogūnus, laiškų sulauksite ankstyvą pavasarį, o ropeles galėsite rauti jau liepos antroje pusėje. Visuomet sodinkite kelių rūšių svogūnėlius, taip galėsite atsirinkti jums labiausiai patinkančius ir geriausiai jūsų darže augančius svogūnus. Lysves ruoškite tose vietose, kur augo pomidorai, pupos, agurkai ar bulvės. Įmirkusioje ar labai drėgnoje dirvoje svogūnėliai dažniausiai pasmerkti supūti. Geriausia kai...

    Plačiau
  • Pakeltų lysvių įrengimas

    Pakeltos lysvės turi nemažai pranašumų, tad vis dažniau jas matome naujai kuriamuose ar pertvarkytuose daržuose. Vienas didžiausių šių lysvių pranašumų – nereikia lenktis. Taip pat šiose lysvėse anksčiau sulaukiama derliaus. Šio tipo lysvės ypatingai tinka ankstyvoms daržovėms. Ankstyvą pavasarį apjuosus šilta medžiaga ar polietileno plėvele, žemė įšils dar greičiau. Pakeltos lysvės gali būti skirtingo aukščio,...

    Plačiau
  • Kaip padidinti moliūginių daržovių derlių?

    Kiekvienas, kas augino agurkus, cukinijas, moliūgus, tikrai patyrė tokių nesėkmių, kaip mažas šių daržovių derlius. Priežastis – neapdulkinti moteriški žiedai. Jei ir užsimezga vaisius, jis greitai žūna. Didžiausia bėda, kad mažėja bičių, kurios atlieka mums dažnai nepastebimą, bet be galo svarbų darbą, netinkamos oro sąlygos ir pan. Moliūginių daržovių žiedai vienalyčiai, t. y. vyriški ir...

    Plačiau
  • Gražios kopūstų gužės

    Kopūstai – tai šalčiui atspari kultūra. Ideali temperatūra sukti gūžėms – 15-20 laipsnių šilumos. Didesnėje temperatūroje kopūstai nebesivysto ar sunkiai vystosi, net jeigu jie užaugino svarbius pirmuosius 6-7 lapus. Pavėsingose vietose šių daržovių sodinti taip pat nevalia, nes gužių sukimui būtina saulė. Kopūstų blogą vystymąsi gali lemti ir prastos sėklos ar dideli dienos ir nakties...

    Plačiau
  • Vasarinė sėja

    Ilgai laukta vasara jau greitai įpusės. Daržuose pradedame rinkti pirmąjį derlių. Nežiūrint į visą tai, dar tinkamas laikas sėti kai kurias daržoves. Tai greit augančios ir bręstančios daržovės. Drąsiai dar galima sėti žirnius ir pupeles. Prieš sėjant sėklas išbrinkinkite, galite leisti sudygti ir tik tuomet sėti į nuolatinę vietą. Kadangi vasaros saulė gerokai karštesnė už...

    Plačiau
  • Daržovių teisingas laistymas

    Atrodo, daržo laistymas nereikalauja ypatingų žinių. Atėję daržovių ir pastebėję sausą žemę, čiumpame  laistytuvą ar pajungiame laistymo įrangą ir skubame palaistyti.  Iš tiesų viskas ne taip paprasta, kaip atrodo. Tam, kad daržovės duotų kuo didesnį derlių, reikia laikytis konkrečiai kultūrai svarbių laistymo sąlygų. Pomidorų šaknys yra paviršiuje, tad drėgna dirva šioms daržovėms labai patinka. Tačiau...

    Plačiau
  • Augalai prieš kenkėjus

    Kad ir kaip puoselėjame ir mylime savo daržą ar sodą, niekaip nepavyksta išvengti kenkėjų… Cheminius preparatus dažniausiai naudojame kraštutiniais atvejais. Yra įvairiausių būdų, kaip kovoti ir užauginti sveiką derlių. Tam gelbsti sėjomaina, teisingai parinkti augalai-kaimynai ir pan. Bet ką daryti, kai darže ar sode pastebime mažuosius kenkėjus? Vienas iš būdų – patiems pasigaminti augalinius preparatus...

    Plačiau
  • Kokie daržo augalai gali augti pavėsyje?

    Daržą visuomet stengiamės įkurdinti atviroje saulėtoje vietoje. Tačiau augantys medžiai ilgainiui sudaro pavėsingas vietas. Tikrai nebūtina kardinaliai mažinti sodo. Pavėsingų vietų neapleiskite. Tokias vietas išnaudokite – užsiauginkite pavėsyje galinčius augti daržo augalus. Peržvelkime daržoves ir žalumynus, kurie nebijo pavėsingų vietų. Ridikėliai puikiai pakenčia pavėsį ir greitai auga. Šios daržovės gerai auga net pasodintos lysvelėje tarp...

    Plačiau
  • Vertingas prieskonis – petražolė

    Petražolės, kilusios iš Viduržiemio jūros regiono, puikiai pritapo ir paplito mūsų kraštuose. Šie prieskoniai gerina apetitą, lengvina sunkaus maisto virškinimą. Petražolės sultys mažina vabzdžių įgėlimo skausmą, taip pat naudojamos plaukų stiprinimui, odos uždegimų mažinimui. Persikaitinus saulėje, oda vilgoma šaknų nuoviru. Lapinės ir šakninės petražolės – puikus prieskonis, tinkantis daugeliui karštųjų ir šaltųjų patiekalų. Sultiniams šakninės...

    Plačiau