Naminis šalavijų, čiobrelių ir medaus sirupas

  • 250 g medaus
  • 15 šviežių šalavijų lapelių
  • 4 šakelės žviečių čiobrelių
  • 2 gvazdikėliai
  • 10 v. š. citrinos sulčių

Žoleles ir gvazdikėlius sudėkite į didesnį stiklainį. Viską užpilkite truputį pašildytu medumi, sumaišytu su citrinos sultimis. Stiklinį indą sandariai uždarykite ir palikite tamsioje šiltoje vietoje. Kas keletą dienų indą su būsimuoju sirupu pakratykite, kad viskas tolygiai susimaišytų. Jau po trijų mėnesių sirupą galite perkošti ir naudoti kaip vaistą nuo peršalimo, kosulio, užkimimo ar lėtinio sinusito. Kuo ilgiau laikysite šį mišinį, tuo jis įgaus stipresnį poveikį. Tačiau ilgiau nei 6 mėnesius brandinti nereikėtų. Perkoštą sirupą išpilstykite į švarius nedidelius tamsaus stiklo indelius ir juos sandariai uždarykite. Laikykite tamsioje vėsioje vietoje. Arbatinį šaukštelį sirupo reikia laikyti ant liežuvio, kol šis „ištirps“.

Antrasis, kitaip gaminamas, sirupas

Šis sirupas nėra toks saldus kaip pirmasis, o jam pagaminti užtruksite gerokai mažiau laiko. Atidarius, sirupą reikia suvartoti per 3 dienas. Kankinant kosuliui pagaminto sirupo vienu kartu reikėtų išgerti 1 – 2 v. š., tačiau per dieną  – ne daugiau 5 kartų! Patarimas: neprisigaminkite daug sirupo. Reikalui esant greitai ir lengvai pasigaminsite iš naujo!

  • 200 ml vandens
  • 50 g džiovintų čiobrelių
  • 25 g džiovintų šalavijų
  • ½ citrinos
  • 6 v. š. medaus

Šalavijus ir čiobrelius užpilkite verdančiu vandeniu ir mažiausiai 30 min. leiskite pastovėti. Indą būtinai uždenkite! Išspauskite citrinos sultis ir sumaišykite su medumi. Viską sumaišykite ir dar kartą užkaitinkite iki virimo temperatūros. 2 – 3 val. palikite atvėsti. Sirupą supilstykite į sterilizuotus, geriau tamsius, stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius, laikykite šaldytuve.

 

Nesirkite ir būkite sveiki!

 

Ugnė D.

Atgal