Vaistiniai šalavijai Salvia officinalis

Salvia officinalis (šalavijas, daržinis šalavijas arba paprastasis šalavijas) – daugiametis visžalis krūmokšnis su medingu stiebu, pilkšvais lapais ir mėlynais–violetiniais žiedais. Jis būdingas Viduržemio jūros regionui, bet natūralizavosi daugelyje vietų  visame pasaulyje.

Tinka auginti kambaryje ir lauke. Kovo–balandžio mėnesiais sėjami į dėžutes arba balandžio – birželio mėnesiais sėjami po priedangomis lauke. Vieną kartą išpikuokite ir vėliau persodinkite.

Jam būdingas aštrus, pipirus primenantis skonis, jis naudojamas daugelyje Europos virtuvių, ypač Italijos, Balkanų ir Artimųjų Rytų. Britanijoje ir Amerikoje jis tradiciškai naudojamas šalavijų ir svogūnų įdare su keptu kalakutu ar viščiuku per Kalėdas ar Padėkos dieną. Šalavijas garsėja ir gydomosiomis savybėmis. Jis veikia kaip antioksidantas, kartais naudojamas gleivinės uždegimui gydyti. Nyderlanduose ir Belgijoje šalavijas verdamas piene. Manyta, kad toks šalavijų pienas gydo ir ramina.

 

0,5 g

 

Sėklų pakanka plotui: 2,5 m2

 

Prekės kodas: 11900

 

 

 


Vaistiniai šalavijai atsparūs sausrai ir gerai auga saulėtoje, nuo vėjų apsaugotoje vietoje, nepiktžolėtoje priesmėlio arba lengvo priemolio, nerūgščioje dirvoje.

 

Pirmaisiais vegetacijos metais lapai renkami rudenį (rugsėjo mėn.). Antraisiais ir vėlesniaisiais auginimo metais derlius imamas du kartus: žydėjimo pradžioje (birželio mėn.) ir rudenį (rugsėjo mėn.). Lapai džiovinami paskleidus plonu sluoksniu, ne aukštesnėje kaip 35 laipsnių temperatūroje.

Šalavijų lapai ir iš jų pagaminti preparatai pasižymi uždegimą slopinančiomis, sutraukiančiomis ir antibakterinėmis savybėmis. Išoriškai šalavijų užpilas tinka burnos ertmės ir gerklų uždegiminėms ligoms gydyti (skalavimams). Šalavijų vonios ir kompleksiniai tepalai skiriami sergant žvyneline, egzema, neurodermitais. Šalavijų lapai įeina į viduriavimą stabdančių, kosulį lengvinančių arbatų sudėtį.


Vaistinių šalavijų lapų užpilas geriamas po valgio, užgeriant pienu ir tik gydytojui paskyrus, nes stipriai dirgina virškinamąjį traktą.

Dėl stipraus aromato ir aštraus skonio vaistiniai šalavijai labai tinka ankštinių daržovių ir riebios mėsos (ypač avienos), žuvies patiekalams paskaninti. Jų žali ir džiovinti lapai dedami į svogūnų salotas, o paštetams ir dešroms suteikia pikantišką skonį. Šalavijų lapai vartojami gaminant aštrius marinatus, konservus, sūrius, vyną. Be to, jų aromatas šalina nemalonius virtuvės kvapus, todėl šalavijų puokštelėmis galima ne tik papuošti virtuvę, bet ir atšviežinti orą.

 

Panašios prekės

  • Gumbiniai česnaikai (narcizlapiai)

    Daugiamečiai. Tinka auginti kambaryje arba lauke. Sėjami nuo ankstyvo pavasario iki rudens, eilėmis, atvirame grunte arba vazonuose.
  • Paprastasis bastutis

    „Tatsoi“ turi plokščias skroteles, sudarytas iš švelnių tamsiai žalios spalvos šaukšto pavidalo lapų. Šis sparčiai augantis augalas yra atsparus šaltam orui...
  • Sareptinis bastutis

    Sėti po stiklu nuo kovo iki rugsėjo arba lauke nuo liepos vidurio iki rugsėjo pradžios. Tarp eilių turi būti 25 cm tarpai. Praretinkite taip, kad tarp augalų būtų ...

Naujausios prekės