Vaistiniai čiobreliai Thymus vulgaris

Thymus vulgaris (paprastasis čiobrelis arba vokiškasis čiobrelis) būdingas pietų Europai, nuo vakarinės Viduržemio jūros dalies iki pietinės Italijos.

Daugiamečiai. Tinka auginti kambaryje ir lauke. Kovo–balandžio mėnesiais sėjami į dėžutes arba balandžio – birželio mėnesiais po priedangomis lauke. Vieną kartą išpikuokite ir vėliau persodinkite.

Užauga iki 15–30 cm aukščio ir 40 cm pločio, tai medingas visžalis krūmokšnis su mažais, labai aromatingais ir pilkai žaliais lapais. Nužydėjus rekomenduojama jį nupjauti, kad išleistų naujų ūglių ir geriau išgyventų žiemą.

Naudojami tiek kaip vaistinis augalas (arbata, sirupas), tiek virtuvėje kaip riebių patiekalų (mėsos), pomidorų ir bulvių salotų, varškės sūrio prieskonis.

Siūlomos sėklos gautos iš žieminio čiobrelio, kuris atsparus šalnoms. Pietų Prancūzijoje auginama mažiau atspari atmaina, vadinama vasariniu čiobreliu.

 

Svoris: 0,5 g

 

Sėklų pakanka plotui: 35 m2

 

Prekės kodas: 12250

 

 

 

Čiobreliai yra vieni svarbiausių prieskonių kulinarijoje, besivaržantys su  lauro lapais ir petražolėmis. Šviežiais ar džiovintais čiobreliais skaninama daugelis mėsos patiekalų, dešros, sriubos, padažai, salotos, pupelių, žirnių, pupų valgiai. Čiobrelius galima dėti į rauginamus agurkus.

Čiobrelių eterinis aliejus vartojamas konservų pramonėje ir parfumerijoje.
Eteriniame aliejuje yra angliavandenis timolis — deginančio skonio ir specifinio kvapo kristalas, veikiantis stipriai antiseptiškai. Medicinoje timolis vartojamas burnos, žiočių, ryklės gleivinės dezinfekcijai, nuo grybinių odos ligų (epidermofitijos), kirmėlėms varyti ir rūgimui žarnyne mažinti. Čiobrelio preparatai pasižymi atsikosėjimą lengvinančiu, antiseptiniu, spazmolitiniu, virškinimą gerinančiu, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, skausmą malšinančiu ir kiek raminančiu poveikiu, taip pat nuo nemigos. Čiobrelių antpilo aromatinėmis voniomis ir kompresais mažinami radikulito, sąnarių skausmai. Liaudies medicinoje virškinimui gerinti čiobrelių antpilo duodama prieš valgį.

Panašios prekės

    Naujausios prekės

    • Zelandinis špinokas

      Veda daug mėsingų, žalių lapų, kuriuos galima skinti visą sezoną. Sėti nuo pavasario vidurio iki vėlyvos vasaros eilėmis atvirame grunte.
    • Kvapusis šalavijas

      Sėjami daigyne nuo pavasario vidurio iki vasaros vidurio ir vėlyvą rudenį persodinami. Šis augalas jau nuo seno naudojamas gydomiesiems tikslams. Yra kvapaus skonio i...
    • Žydinti pieva

      Vejos sėklų mišinys Žydinti pieva. Specialus sėklų mišinys, kurį sudaro ne tik žolių, bet ir lauko gėlių sėklos.
    • Su baltaisiais dobilais

      Vejos sėklų mišinys su baltaisiais dobilais (Ekoveja). Itin žalia veja.
    • Žaidimų aikštelėms

      Vejos sėklų mišinys žaidimų aikštelėms. Šis mišinys skirtas itin aktyvioms poilsio ir sporto zonų vejoms.
    • Vaistinis valerijonas

      Sėjami pavasarį lauke daigyne. Vieną kartą išpikuokite ir rudenį persodinkite į galutinę augimo vietą. Naudojamas šaknų sulčių ekstraktas. Iš jo daromos arbat...
    • Paprastoji jonažolė

      Sėjamos daigyne atvirame grunte nuo ankstyvos vasaros iki vasaros vidurio. Vieną kartą išpikuokite ir susodinkite į atvirą gruntą arba iš karto sėkite eilėmis lau...
    • Vaistinis isopas

      Sėjama atvirame dirvožemyje arba daigyne nuo vasaros pradžios iki vidurio. Vieną kartą išpikuokite ir persodinkite arba iš karto sėkite lauke eilėmis ir praretinki...