Paprastieji raudonėliai Origanum vulgare

Raudonėliai (mokslinis pavadinimas Origanum vulgare) – tai paplitusi mėtų šeimos rūšis, kartais vadinama laukiniu mairūnu. Jie natūraliai auga šiltuose vakarų ir pietvakarių Azijos regionuose bei Viduržemio jūros regione. Tinka auginti kambaryje ir lauke. Sėjami kovo–balandžio mėnesiais dėžutėse arba balandžio–birželio mėnesiais po priedangomis lauke. Išpikuojami viena kartą ir vėliau persodinami.

Tai daugiametis žolinis augalas, išaugantis iki 20–80 cm aukščio. Raudonėlis yra svarbi kulinarinė žolelė, naudojama dėl lapų skonio; džiovinti lapai gali būti kvapnesni už šviežius. Naudojami kaip vaistinis augalas (arbatai) ir įvairiems Pietų Europos šalių virtuvių patiekalams (pvz., picai) gardinti.

 

Svoris: 0,5 g

 

Sėklų pakanka plotui: 75 m2

 

Prekės kodas: 11550

 

 

 

Raudonėliai sukaupia savyje nemažai vitamino C, rauginių bei karčiųjų medžiagų, eterinių aliejų. Jie turi įvairių antioksidantų, todėl pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Jų nuoviras gali būti naudojamas kosuliui lengvinti bei žaizdoms dezinfekuoti, tinka aromatinėms vonioms, sausiems ir drėgniems kompresams nuo sąnarių ligų. Manoma, kad šis augalas turi antispazminių ir raminamųjų savybių. Raudonėliai gerai veikia sutrikusią centrinės nervų sistemos funkciją, gydo nemigą, nervinę įtampą, žarnyno spazmus, vidurių užkietėjimą, gerina apetitą, reguliuoja virškinimą. Raudonėliai gerai valo kraują ir jų arbata vartojama kaip priešvėžinis vaistas.

Jau nuo seno žinoma, kad raudonėliai yra puikus prieskonis. Vartojama viršutinė stiebo dalis su lapais ir žiedais. Jų aromatas malonus, švelnus, šiek tiek primena mairūnus ir čiobrelius. Raudonėliais paskaninami sultiniai, padažai, jūros gėrybės,  kiauliena, jautiena, laukinių paukščių mėsa Jie tinka sriuboms, žuvies ir kiaušinių patiekalams paskaninti, jų dedama į picas ir makaronų patiekalus. Raudonėliai ypač tinka raugiant agurkus, marinuojant ryškesnio aromato neturinčias cukinijas bei patisonus, konservuojant pomidorus, paprikas.. Kaip ir bazilikais, raudonėliais galima aromatizuoti actą bei aliejų. Raudonėlių lapais aromatizuojama gira bei alkoholiniai gėrimai. Raudonėliai puikiai dera su alyvuogėmis ir kaparėliais. Raudonėlius dažnai ir daug kur vartoja Ispanijos, Italijos, Prancūzijos ir Meksikos virėjai.

Panašios prekės

  • Kvapieji bazilikai

    Tinka auginti kambaryje arba lauke. Sėjami lysvėse atvirame dirvožemyje arba vazonuose nuo ankstyvo pavasario iki rudens. Atėjus rudeniui, kelis sodinukus iškaskite ir...
  • Kvapieji bazilikai

    Tinka auginti kambaryje arba lauke. Sėjami lysvėse atvirame dirvožemyje arba vazonuose nuo ankstyvo pavasario iki rudens. Atėjus rudeniui, kelis sodinukus iškaskite ir...
  • Kvapusis bazilikas

    Sėjami lysvėse atvirame dirvožemyje nuo kovo iki liepos, o po 4 savaičių persodinami. Galima sėti iš karto į vazonus ir šiek tiek praretinti. Gamindami patiekalą ...
  • Kvapusis bazilikas

    Sėjami atvirame dirvožemyje nuo kovo iki liepos arba iš karto į vazonus ir šiek tiek praretinti. Šio baziliko lapai raukšlėti, gali išaugti iki 12–14 cm ilgio! D...
  • Kvapusis bazilikas "Common"

    Sėjami atvirame dirvožemyje nuo kovo iki liepos ir po 4 savaičių persodinami arba iš karto į vazonus ir šiek tiek praretinami. Gamindami patiekalą pačioje pabaigoj...
  • Paprastieji krapai

    Sėjami nuo balandžio iki liepos mėnesio lysvėse atvirame dirvožemyje arba vazonuose. Nesėkite per tankiai arba vėliau praretinkite.
  • Krapai MAMMOTH

    Sėjami nuo balandžio iki liepos menesio lysvėse atvirame dirvožemyje arba vazonuose. Nesėkite per tankiai arba veliau praretinkite. Puikiai deranti veisle, išsiskiri...
  • Paprastasis krapas

    Sėjami nuo balandžio iki liepos atvirame grunte eilėmis arba vazonuose; nesėkite per tankiai arba šiek tiek praretinkite. Šviežius arba džiovintus lapus galima naud...
  • Garbanotosios petražolės

    Vienmetės. Tinka auginti kambaryje ir lauke. Sėjamos nuo ankstyvo pavasario iki pavasario vidurio po stiklu arba nuo vidurio pavasario iki vėlyvos vasaros – atvirame d...
  • Petražolės

    Vienmetės. Tinka auginti kambaryje ir lauke. Sėjamos nuo ankstyvo pavasario iki pavasario vidurio po stiklu arba nuo vidurio pavasario iki vėlyvos vasaros – atvirame d...
  • Petražolės (šakninės)

    Auginamos lauke. Sėjamos nuo pavasario vidurio iki ankstyvos vasaros atvirame dirvožemyje, vėliau šiek tiek praretinamos. Šaknys jau šimtmečius naudojamos sriuboms i...
  • Sėjamoji petražolė

    Sėjama nuo pavasario pradžios iki vidurio po stiklu arba nuo pavasario vidurio iki vėlyvos vasaros atvirama grunte. Petražolių lygiais lapais skonis geresnis negu tų,...

Naujausios prekės