Paprastieji raudonėliai Origanum vulgare

Raudonėliai (mokslinis pavadinimas Origanum vulgare) – tai paplitusi mėtų šeimos rūšis, kartais vadinama laukiniu mairūnu. Jie natūraliai auga šiltuose vakarų ir pietvakarių Azijos regionuose bei Viduržemio jūros regione. Tinka auginti kambaryje ir lauke. Sėjami kovo–balandžio mėnesiais dėžutėse arba balandžio–birželio mėnesiais po priedangomis lauke. Išpikuojami viena kartą ir vėliau persodinami.

Tai daugiametis žolinis augalas, išaugantis iki 20–80 cm aukščio. Raudonėlis yra svarbi kulinarinė žolelė, naudojama dėl lapų skonio; džiovinti lapai gali būti kvapnesni už šviežius. Naudojami kaip vaistinis augalas (arbatai) ir įvairiems Pietų Europos šalių virtuvių patiekalams (pvz., picai) gardinti.

 

Svoris: 0,5 g

 

Sėklų pakanka plotui: 75 m2

 

Prekės kodas: 11550

 

 

 

Raudonėliai sukaupia savyje nemažai vitamino C, rauginių bei karčiųjų medžiagų, eterinių aliejų. Jie turi įvairių antioksidantų, todėl pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Jų nuoviras gali būti naudojamas kosuliui lengvinti bei žaizdoms dezinfekuoti, tinka aromatinėms vonioms, sausiems ir drėgniems kompresams nuo sąnarių ligų. Manoma, kad šis augalas turi antispazminių ir raminamųjų savybių. Raudonėliai gerai veikia sutrikusią centrinės nervų sistemos funkciją, gydo nemigą, nervinę įtampą, žarnyno spazmus, vidurių užkietėjimą, gerina apetitą, reguliuoja virškinimą. Raudonėliai gerai valo kraują ir jų arbata vartojama kaip priešvėžinis vaistas.

Jau nuo seno žinoma, kad raudonėliai yra puikus prieskonis. Vartojama viršutinė stiebo dalis su lapais ir žiedais. Jų aromatas malonus, švelnus, šiek tiek primena mairūnus ir čiobrelius. Raudonėliais paskaninami sultiniai, padažai, jūros gėrybės,  kiauliena, jautiena, laukinių paukščių mėsa Jie tinka sriuboms, žuvies ir kiaušinių patiekalams paskaninti, jų dedama į picas ir makaronų patiekalus. Raudonėliai ypač tinka raugiant agurkus, marinuojant ryškesnio aromato neturinčias cukinijas bei patisonus, konservuojant pomidorus, paprikas.. Kaip ir bazilikais, raudonėliais galima aromatizuoti actą bei aliejų. Raudonėlių lapais aromatizuojama gira bei alkoholiniai gėrimai. Raudonėliai puikiai dera su alyvuogėmis ir kaparėliais. Raudonėlius dažnai ir daug kur vartoja Ispanijos, Italijos, Prancūzijos ir Meksikos virėjai.

Panašios prekės

  • Kvapusis bazilikas

    Sėjami lysvėse atvirame dirvožemyje nuo kovo iki liepos, o po 4 savaičių persodinami. Galima sėti iš karto į vazonus ir šiek tiek praretinti. Šis bazilikas pasiž...
  • Kvapusis bazilikas

    Sėjami lysvėse atvirame dirvožemyje nuo kovo iki liepos, o po 4 savaičių persodinami. Galima sėti iš karto į vazonus ir šiek tiek praretinti. Gamindami patiekalą ...
  • Kvapusis bazilikas

    Sėjami atvirame dirvožemyje nuo kovo iki liepos arba iš karto į vazonus ir šiek tiek praretinti. Šio baziliko lapai raukšlėti, gali išaugti iki 12–14 cm ilgio! D...
  • Kvapusis bazilikas "Common"

    Sėjami atvirame dirvožemyje nuo kovo iki liepos ir po 4 savaičių persodinami arba iš karto į vazonus ir šiek tiek praretinami. Gamindami patiekalą pačioje pabaigoj...
  • Kvapusis bazilikas "Thai"

    Sėjami atvirame dirvožemyje nuo kovo iki liepos ir po 4 savaičių persodinami arba iš karto į vazonus ir šiek tiek praretinami. Šis bazilikas turi mažus lapus ir vi...
  • Paprastasis krapas

    Sėjami atvirame grunte eilėmis arba vazonuose nuo balandžio iki liepos ; nesėkite per tankiai arba šiek tiek praretinkite. Šviežius arba džiovintus lapus galima nau...
  • Paprastasis krapas

    Sėjami nuo balandžio iki liepos atvirame grunte eilėmis arba vazonuose; nesėkite per tankiai arba šiek tiek praretinkite. Šviežius arba džiovintus lapus galima naud...

Naujausios prekės