Paprastieji pankoliai Foeniculum vulgare

Paprastasis pankolis – tai atsparus daugiametis žolinis augalas su geltonais žiedais ir plunksniniais lapais. Tai labai aromatingas ir stipraus skonio augalas, naudojamas kulinarijoje ir medicinoje, o kartu su panašaus skonio anyžiumi jis yra vienas pagrindinių tradicinio prancūziško gėrimo absento ingredientas. Pankolio sėklos naudojamos daugelyje tradicinių virtuvių Pakistane,  Afganistane, Irane ir Artimuosiuose Rytuose. Tai vienas svarbiausių prieskonių Kašmyro panditų ir gudžaratų virtuvėje. Lapai būna švelnaus skonio.

Vienmečiai. Auginami lauke. Kaip žolinis augalas - sėjami eilėmis lauke pavasario viduryje ar ankstyvą vasarą. Šiek tiek praretinami. Kaip daržovės (lapai ir svogūnėliai) sėjami lauke vasaros viduryje, orui sušilus iki 18–20 °C temperatūros. Svogūnėlius reikia užpilti žemėmis.

 

Svoris: 1 g

 

Sėklų pakanka plotui: 2,5 m2

 

Prekės kodas: 12350

 

 

 

Pankolis (Foeniculum vulgare) - panašus į krapus, kmynus augalas, tačiau kito skonio, o išdžiūvusios sėklos lieka žalios. Pankoliai yra daugiamečiai. Auginami kaip vienmečiai ar dvimečiai. Stiebai stipriai šakojasi. Apatinių lapų lapamakštės plačios, sustorėjusios. Iki 10 cm skersmens išaugę lapkočiai nupjaunami ir valgomi. Sustorėję lapkočiai su lapamakštėmis sudaro nedideles gūželes, kurios ir vartojamos maistui. Tinka salotoms, troškinti, konservuoti, sriuboms, mėsos, žuvies ir daržovių patiekalams paskaninti. Turi daug eterinio aliejaus, kuris suteikia malonų salstelėjusį, gaivinantį skonį ir anyžių kvapą. Žaliuose augaluose yra apie 150 mg% vitamino C, iki 0,5% eterinio aliejaus, karotino, rutino. Sėklose eterinių aliejų būna iki 6,5%. Jos vartojamos konditerijoje. Gerai auga trąšioje ir purioje dirvoje. Sėjami gegužės pradžioje. Vaisiai ne kasmet prinoksta. Peržiemoja tik gerai apdengti arba laikomi rūsyje.

 

RECEPTAS

Kepti moliūgai

 

Juozažolė

Pelėtrūnas

Moliūgai, 600 g

Kiaušiniai 2 vnt.

Kvietiniai miltai, 2 šaukštai

Druska

Aliejus, 0,5 stiklinės

Grietinė, 2 šaukštai

Pankoliai

 

Marinatui papildomai reikės: stiklinė vandens, 2 gvazdikėliai, pusė morkos, svogūnas, druskos, citrinos rūgšties.

Moliūgai nulupami ir, išskobus sėklas, supjaustomi 0,5 cm storio ir 8 cm ilgio gabaliukais, nuplikomi verdančiu vandeniu, nusausinami. Iš kiaušinių, miltų, grietinės, druskos ir prieskonių užmaišoma tešla. Moliūgai pavilgomi tešloje ir kepami gerai įkaitintame aliejuje. Iškepę sudedami į gilesnį indą ir užpilami trupučiu saldžiarūgščio marinato, tiekiami karšti arba šalti.

Panašios prekės

  • Paprastieji krapai

    Sėjami nuo balandžio iki liepos mėnesio lysvėse atvirame dirvožemyje arba vazonuose. Nesėkite per tankiai arba vėliau praretinkite.
  • Paprastasis krapas

    Sėjami atvirame grunte eilėmis arba vazonuose nuo balandžio iki liepos ; nesėkite per tankiai arba šiek tiek praretinkite. Šviežius arba džiovintus lapus galima nau...
  • Paprastasis krapas

    Sėjami nuo balandžio iki liepos atvirame grunte eilėmis arba vazonuose; nesėkite per tankiai arba šiek tiek praretinkite. Šviežius arba džiovintus lapus galima naud...

Naujausios prekės