Daržiniai dašiai Satureja hortensis

Daržinis dašis (Satureja hortensis) – tai plačiau žinomas dašių rūšies atstovas. Jis vienmetis, bet naudojimo būdais ir skoniu panašus į daugiametį dašį. Naudojamas kur kas dažniau nei dašis, kurio skonis šiek tiek kartesnis. Daržinis dašis naudojamas rumunų virtuvėje, ypač gaminant „sarmale“ („balandėlius“ su kopūstų ar vynuogių lapais). Ankstyvo pavasario sodinukai gali būti skinami ir vartojami nuo birželio. Augalui pražydus, juos galima išrauti ir džiovinti vartojimui žiemą.

Sėjami nuo ankstyvo pavasario iki ankstyvos vasaros eilėmis.  Tinka auginti kambaryje arba lauke. Jei reikia, praretinkite. Daugiausiai naudojami pupelių sriuboms ir patiekalams gardinti, taip pat kaip vaistinis augalas.

 

Svoris: 3 g

 

Sėklų pakanka plotui: 30 m2

 

Prekės kodas: 10350

 

 

 

 

 

Auginimas


Daržinis dašis gerai auga saulėtoje vietoje ir derlingoje bei nepiktžolėtoje žemėje. Dauginamas sėklomis, gegužės viduryje sėjant jas į nuolatinę augimo vietą 20 cm tarpueiliais, neįterpiant. Galima sėti ir vėlai rudenį, tada jas reikia truputį įterpti. 1m2 apsėti reikia 1g sėklų.  Sėklos sudygsta per 10-14 dienų. Galima dauginti ir vegetatyviškai: atlankomis arba auginiais(geriau liepos pradžioje). Kartais po žiemos nukenčia antžeminė augalų dalis, tačiau pavasarį, apkarpius šakutes, vėl suveša. Toje pačioje vietoje augalai gali augti 10 ir daugiau metų. Pavasarį naudinga tręšti kompostu arba azoto trąšomis.


Vaistinei žaliavai ruošiama dašių antžeminė dalis(žolė). Jai ruošti tinka dvi dašio rūšys: kalninis ir daržinis dašiai. Dašiai aromatingiausi žydėjimo metu(liepos mėnesiais), todėl tuo laiku ir pjaunami. Nupjauta antžeminė dalis džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje, nuo saulės apsaugotoje vietoje arba džiovykloje 30-35°C temperatūroje. Išdžiovinta dašių žolė laikoma sandariai uždarytuose induose arba dėžutėse. Laikoma sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Laikymo trukmė – 1 metai. Darželinio dašio žolėje yra apie 1% eterinio aliejaus, 82,4mg% vitamino C, gleivių, rauginių bei mineralinių medžiagų.

 

Vartojimas medicinoje


Dašių lapų užpilas- antispazminė, baktericidinė, apetitą žadinanti priemonė. Baktericidiškai veikia ir dašių eterinis aliejus. Naikina bakterijas, mažina skrandžio ir žarnyno spazmus, puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, lengvina atsikosėjimą, skatina šlapimo išsiskyrimą bei prakaitavimą.

 

Maistui


Vartojama šviežia arba džiovinta žolė. Labai tinka dėti į pupelių, žirnių sriubas bei kitus ankštinių augalų patiekalus, taip pat salotas, žuvies patiekalus ir marinuojamus ar rauginamus agurkus bei pomidorus; nealkoholinius gėrimus. Vartojama likeriams ir degtinei aromatizuoti. Dašio žolė vartojama mažais kiekiais ir dedama į patiekalus baigiant virti, nes ilgiau verdant maistas karsteli. Tinka vartoti kartu su krapais.

 

 

Panašios prekės

  • Garbanotosios petražolės

    Daugiamečiai. Tinka auginti kambaryje ir lauke. Kovo–balandžio mėnesiais sėjami i dėžutes arba balandžio–birželio mėnesiais sėjami po priedangomis lauke. Vien...
  • Sėjamoji petražolė

    Sėjama nuo pavasario pradžios iki vidurio po stiklu arba nuo pavasario vidurio iki vėlyvos vasaros atvirama grunte. Petražolių lygiais lapais skonis geresnis negu tų,...
  • Sėjamoji petražolė

    Sėjamos nuo ankstyvo pavasario iki pavasario vidurio po stiklu arba nuo pavasario vidurio iki vėlyvos vasaros atvirame grunte. Tamsiai žalios spalvos petražolės graži...

Naujausios prekės