Patarimai

Daržovių džiovinimas

Daržovių džiovinimas

Vienas iš daržovių išsaugojimo būdų yra džiovinimas. Ne visi turi rūsius, kuriuose galima ilgai išlaikyti užaugintą rudens derlių. Smulkintomis džiovintomis daržovėmis patogu skaninti sriubas, troškinius, bulvių košę ar namuose kepamą duoną. Jas tinka patiekti ant stalo kaip alternatyvą ne visuomet sveikiems užkandžiams. Dar vienas didelis pliusas – džiovintos daržovės neužima daug vietos ir negenda.

 

 

Nors džiovinant daržovės netenka vandens, tačiau vitaminai, ląsteliena, mineralinės medžiagos niekur neišnyksta. Tiesa, turintiems jautresnį skrandį, daug džiovintų daržovių valgyti nepatariama, o valgant būtina užgerti vandeniu.

 

Džiovinimui tinka sveikos, prinokusios daržovės. Taip pat tinka tos rudens gėrybės, kurios kasimo metu buvo mechaniškai pažeistos ir nebetinkamos sandėliavimui. Džiovinimui daržoves reikėtų švariai nuplauti, nusausinti, nulupti ir susmulkinti. Pjaustyti galite nedideliais gabalėliais, šiaudeliais, taip pat tinka ir  tarkuoti. Daržoves galima pjaustyti ir griežinėliais, tik pastarieji turėtų būti plonyčiai (kitu atveju teks gerokai ilgiau džiovinti). Susmulkintas daržoves vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.  

 

Paruoštas daržoves džiovinti galima tam skirtose elektrinėse džiovyklėse arba tiosiog orkaitėje. Mūsų seneliai sėkmingai džiovindavo krosnyse! Kaip džiovinti elektrinėse džiovyklėse yra aprašyta prietaisų instrukcijose. Svarbi viena taisyklė – džiovyklės nestatykite saulėtoje vietoje. Plačiau aptarsime džiovinimą orkaitėje. Tinkamiausia džiovinimo temperatūra – 40-60o C. Dureles reikėtų šiek tiek praverti, kad galėtų išgaruoti drėgmė (tam puikiai tiks medinis šaukštas). Kas 2 val. orkaitę reikėtų išjungti, o daržoves permaišyti. Džiovinimas užtrunka keletą dienų (3-4 d.).

 

Literatūroje yra patarimų, kad burokėlius prieš džiovinimą reikėtų apie 20 min. apvirti, morkas – 10 min. palaikyti ką tik užvirusiame, bet nebeverdančiame vandenyje. Neperaugusius žirnelius taip pat patariama nuplikyti. Visas šias daržoves reikėtų greitai atšaldyti šaltoje vandens vonelėje. Teigiama, kad taip apdorotos ir tuomet išdžiovintos daržovės būna kvapnesnės. Kitų daržovių taip apdoroti nereikia.

 

Svogūnų ir česnakų nedžiovinkite vienu metu kartu su kitomis daržovėmis.

 

Norint susidžiovinti pomidorus, supjaustykite juos į keturias dalis, užberkite šiek tiek druskos, džiovintų čiobrelių, bazilikų ir džiovinkite 60-70o temperatūroje. Neužmirškite palikti pravertų orkaitės durelių. Pomidorai turėtų išdžiūti maždaug per pusę paros. Džiovintus pomidorus kaip ir kitas daržoves galite laikyti indeliuose ar drobiniuose maišeliuose, arba galite užpilti alyvuogių aliejumi, įdėti keletą skiltelių česnako ir anksčiausiai po mėnesio skanauti. (Džiovinimui patartina rinktis mėsingus pomidorus).

 

Sėkmės džiovinant!

 

Ugnė D.

 

2017-09-25 13:%i

Šį mėnesį rekomenduojami darbai

SpalisSpalio mėnuo-derliaus rinkimo pabaiga ir švarinimasis sode. Atliekas reikia rūšiuoti ir čia. Norint sutaupyti pavasarį perkant trąšas ir įvairius papildus augalams, derėtų išnaudoti tai, ką turime sode čia ir dabar.
2014-10-02 17:08Skaityti...

Naujausi patarimai