Krapų auginimas ir paruošimas laikymui

Krapai kaip prieskonis auginami jau nuo seniausių laikų. Dėl savo švelnaus skonio ir gražių karpytų lapelių mėgiamas visose virtuvėse. Tai universalus prieskonis, kurį galima vartoti žalią, skaninti antrus patiekalus, šaldyti ir džiovinti.

Norėdami užtektinai užsiauginti šių prieskonių, laikykitės kelių pagrindinių principų:

  • Krapus auginkite atskiroje lysvėje
  • Žemės rūgštingumas turėtų būti neutralus. Geriausia, jei žemė perpuvusiu mėšlu patręšta rudenį
  • Augimo vieta turėtų būti saulėta ir ne labai vėjuota. Šie prieskoniai auga ir pavėsingose vietose, tačiau užauga kur kas mažesnis derlius, o augalai būna pablyškę ir nėra tokie aromatingi, nei augantys saulėtose vietose.
  • Krapų sėklos išlieka daigios 2 metus. Trečiaisiais gero derliaus iš tokių sėklų laukti nebereikėtų.
  • Patys skaniausi ir aromatingiausi krapai yra tie, kurie buvo pasėti rudenį.
  • Prieš sėjant, sėklų mirkyti nereikia. Verčiau pasėjus periodiškai palaistykite.
  • Didelės drėgmės šiems prieskoniams nereikia.
  • Krapus sėkite tankiai ir jų neretinkite.
  • Rudenį krapų augimo vietoje žemę praturtinkite kompostu ir perkaskite.

Norėdami pasidžiovinti krapų, leiskite jiems užaugti maždaug pusmetrį. Tuomet nupjovę krapus nuskinkite lapelius. Žiemai juos labiausiai tinka šaldyti. Šakeles be lapelių atskirkite nuo pagrindinių kotelių, kurie gerokai tvirtesni. Ir kotelius, ir šakeles pasmulkinkite ir sudžiovinkite. Gerai išdžiūvusius krapus sumalkite. Štai ir pasiruošėte neapsakomo kvapo prieskonius!!! Siūlome paeksperimentuoti: atskirai sumalkite medėjančius kotelius ir šakeles. Neabejotinai įsitikinsite, kad išdžiovintų ir sumaltų kotelių aromatas yra kur kas stipresnis, nei gležnų šakelių!

Niekada neišmeskite sumedėjusių kotelių ir subrendusių sėklų, juose naudingųjų medžiagų ir aromato gerokai daugiau, nei žaliojoje masėje.

 

Šiltų dienų ir skalsios pirmosios žalumos!

Ugnė D.

Atgal