Didžiausi krapų kenkėjai – amarai

Krapai – lengvai auginami, neįnoringi ir visų labai mėgiami prieskoniai. Didžiausi šių žalumynų kenkėjai – amarai. Krapus puola ne viena amarų rūšis. Optimaliomis sąlygomis per vegetacijos sezoną gali išsivystyi iki 10 amaro generacijų. Amarai yra čiulpiantieji kenkėjai, turintys burnos aparatą, galintį pradurti augalo lapą arba ūglį ir siurbti ten esantį skystį. Pažeisto augalo ūgliai išsikraipo, lapai susiraukšlėja, susisuka. Tad vos tik pastebėjus šiuos kenkėjus, būtina kuo greičiau imtis priemonių ir juos naikinti.

Jeigu ant krapų pastebėjote lipnius lašelius ir aplink juos besisukiojančias skruzdėles – tai pirmieji ir labai svarūs požymiai, kad augalai užpulti amarų. Labai svarbu neleisti išplisti ir laiku pradėti kovą. Kitu atveju amarai sparčiai dauginsis ir sunaikins jūsų derlių.

Kovai nebūtina naudoti cheminių preparatų. Veiksmingai veikia ir liaudiškos priemonės.

  1. Žaliojo muilo tirpalas: 100 g skysto muilo ištirpinkite 10 l vandens. Jei tokio muilo neturite, galite įtarkuoti 200 g kieto ūkinio muilo. Jei norite, kad preaparatas būtų stipresnis ir efektyvesnis, į karštą muilo ir vandens tirpalą įberkite 150 – 250 g pelenų. Kai paruoštas tirpalas atauš, nieko nelaukdami purkškite krapus. O prieš naudojimą, tokius prieskonius tereikės nuplauti po tekančiu šiltu vandeniu.
  2. Amarus puikiai naikina vaistinių ramunėlių, medetkų, ugniažolių ar kraujažolių užpilai. 300–400 gramų šviežių arba 100 gramų džiovintos žaliavos užpilkite 1 l vandens ir palikite 24–36 val. arba virkite 30 min.
  3. Kenkėjai žūsta ir nuo pomidorų stiebo dalių ar lapų, bulvių lupenų, žirnių ankščių užpilų. 3 kg žaliavos užpilti 10 l vandens ir 30 min. pavirti.
  4. Kovai pasitelkti galima ir česnakų, smulkiai pjaustytų svogūnų ar jų lukštų užpilus. 0,5 g smulkintų svogūnų arba česnakų užpilti 3 – 4 l vandens, nukošti ir praskiesti 5 l vandens. 200 g sausų lukštų užpilti 10 l šilto vandens, po 4 – 5 dienų nukošti, praskiesti per pus su vandeniu ir purkšti 3 kartus kas 5 dienas.
  5. Ne mažiau veiksmingi yra garstyčių milteliai.

Neužmirškite ir profilaktinių priemonių. Šalia krapų pasodinkite kenkėjams nepatinkančių augalų: įvairių ankštinių daržovių, medetkų, gumbinių begonijų, dedešvų, vaistinių ramunėlių, kosmėjų, darželinių rožūnių. Puikūs krapų kaimynai ir „gynėjai“ česnakai, svogūnai, pankoliai, mėtos, bazilikai ar kaliandros.

Neauginkite krapų, jei netoliese puikuojasi paprastoji ieva, liepa ar putinas. Tai bus didelė ir nedovanotina klaida! Šie augalai savo aromatu vilioja tokius kenkėjus kaip amarai.

 

Ugnė D.

Atgal