Dašiai – dekoratyvūs ir vertingi prieskoniai

Dašiai (Satureja) priklauso notrelinių šeimai (Lamiaceae). Europoje dažniausiai auginami Daržiniai dašiai (Satureja hortensis) ir Kalniniai dašiai (Satureja montana). Vienmečiai dašiai turi stipresnį aromatą nei daugiamečiai. Pastarieji kilę iš Viduržemio jūros ir Balkanų, kur auga ant sausų ir uolėtų šlaitų ir randami 1500 metrų aukštyje.

Daugiamečiai dašiai yra visžaliai iki 40 cm aukščio ir apie 60 cm pločio šakotis linkę puskrūmiai. Pavasarį juos reikėtų apkarpyti, taip krūmeliai įgaus gražią formą, bus tankūs ir dekoratyvūs. Jiems nebūdingas violetinis atspalvis, kurį turi Daržiniai dašiai. Pastarieji auga kompaktiškais nedideliais šakotais 20 – 60 cm puskrūmiais. Šių prieskonių šaknys auga žemės paviršiuje, tad augalus būtina periodiškai palaistyti.

Dašiai geriausiai auga lengvose ir trąšiose dirvose, saulėtose vietose. Pirmaisiais metais sėklų daigumas geriausias. Sėklos sudygsta per 10 – 14 dienų. Sėti šiuos prieskonius galima ne tik pavasarį, bet ir rudenį. Vasariniai dašiai dažnai išbarsto sėklas, kurios pačios sėkmingai sudygsta pavasarį. Daugiamečiai dašiai vienoje vietoje gali augti 10 ir daugiau metų. Vėliau reikėtų persodinti. Kalninius dašius galima dauginti vegetatyviniu būdu: atlankomis, auginiais. Pavasarį daugiamečius dašius būtina patręšti kompostu ar azotinėmis trąšomis. Liepos – rugsėjo mėnesiais prieskoniai pražysta rožiniais ar švelniai violetiniais žiedukais. Šiuo metu reikia skinti viršūnėles ir džiovinti tamsioje gerai vėdinamoje vietoje. Šie aromatiniai prieskoniai medingi, todėl pritraukia naudinguosius vabzdžius.

Dašiai yra pagrindinis ankštinių patiekalų prieskonis. Ir ne be reikalo – šie prieskoniai mažina pilvo pūtimą, gerina virškinimą. Prieskoniai taip pat tinka antrųjų patiekalų, sriubų gardinimui. Labai tinka grybų patiekalams, tačiau pievagrybių šiais prieskoniais kulinarai gardinti nepataria.

Dašiai yra malonaus, pupeles, šiek tiek pipirus primenančio kvapo, aštroko skonio. Dašiai dažnai derinami su petražolėmis, lauro lapais, rozmarinu, čiobreliais, šalavijais. Mišinys su mairūnais gali pakeisti pipirus, o su raudonėliais derinti nepatariama.

Arbata žadina apetitą, mažina kosulį, skystina gleives, pasižymi baktericidiniu, spazmolitiniu poveikiu. Dašių sultys mažina bičių įgėlimo skausmą ir patinimą.

 

Ugnė D.

Atgal